latinica  ћирилица
17/05/2024 |  10:54 ⇒ 11:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Миливојевић: Резолуција неће произвести циљеве који се крију у позадини због отпора Београда и Бањалуке

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцијенио је данас да резолуција о Сребреници сасвим сигурно неће произвести циљеве који се крију у њеној позадини зато што отпор Београда и Бањалуке неће престати без обзира на исход, истакавши да ће аргументација, која се сада користи против резолуције бити на снази и у будућем поступању на терену политике и дипломатије.
Зоран Миливојевић (Фото: TANJUG/TANJA VALIC) -
Зоран Миливојевић (Фото: TANJUG/TANJA VALIC)

Он је у изјави за Танјуг рекао да два одлагања гласања о резолуцији показују да њени спонзори имају озбиљне потешкоће да произведу оне ефекте резолуције који су замишљени на почетку, оцијенивши да је ту суштина у кредибилитету резолуције и политичких циљева због чега им је потребна значајна већина у Генералној скупштини УН која је озбиљно начета отпором Србије и дјеловањем Београда и Бањалуке.

- Очигледно је да тамо предстоји подјела која доводи у питање кредибилитет резолуције и оних политичких циљева са резолуцијом. Уколико Русија, Кина буду гласале против, уколико Индија буду уздржана то већ значајно доводи у питање ефекте саме резолуције и њене стратешке циљеве. Без обзира на исход, иако прође, проћиће са дефектом, без могућности да се они стратешки циљеви реализују и показаће једну подјелу и квалитет нашег отпора - изјавио је Миливојевић.

Одговарајући на питање да ли Србија може да се избори са притиском великих сила када је ријеч о резолуцији о Сребреници, али и ситуацији на Косову и Метохији и евентуалног чланства тзв. Косова у Савјет Европе, Миливојевић је рекао да се Србија већ бори и да ће се изборити тако што неће признати Косово, оцијенивши да се ефекти српске борбе на политичком, дипломатском и сваком другом плану већ виде и осјећају поготово у случају резолуције о Сребреници са два одлагања.

- Око Савјета Европе је иста прича, немогућност да то прође лако и глатко и да произведе оне ефекте који су били замишљени да се на силу потврђује државност Косова очиглендо не иде. Борба се наставља, ово писмо показује да та борба има ефекта. У први план морам да ставим посјету Вучића Паризу и ангажман Француске, али прије свега аргументе Србије јер гурање нечега на силу доводи у питање многе стратешке интересе на овим просторима - поручио је он.