latinica  ћирилица
17/05/2024 |  11:03 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Амиџић: Oпозицији ближи став Сарајева о "Шмитовом закону", позивам их да напишу изборни закон Српске

Генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић изјавио је да је опозицији у Републици Српској ближи став Сарајева о изласку на изборе према наметнутом "Шмитовом закону" него људи унутар Републике Српске, те их позвао да они напишу изборни закон Српске и да избори буду одржани према том законском акту.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

Амиџић је истакао да је опозиција у Српској очигледно преузела одређене обавезе према политичком Сарајеву, али је поручио да она има шансу да покаже да не жели на изборе по наметнутом Изборном закону БиХ.

Он је рекао да је сада апсолутно свима јасно да је било оправдано оно што је говорио раније о постојању договора опозиционих лидера и Бошњака како би на чело неких локалних заједница у Српској дошле бошњачке партије, а опозиција задржала своја мјеста.

Амиџић је навео да је евидентно да је бошњачка компонента преко Канцеларије ОХР-а наметнула Изборни закон БиХ који њима одговара и обезбиједила проходност тог закона, те одмах добила подршку од опозиције унутар Републике Српске која је рекла да ће изаћи по том новом закону.

- Кроз Вијеће народа Републике Српске се онемогућила проходност Изборног закона Републике Српске и направили су ситуацију у којој очекују да на изборе изађу само бошњачке и партије из Републике Српске које себе називају опозицијом - нагласио је Амиџић за Срну.

Он је рекао да опозиција у овом моменту има шансу да покаже да то стварно није тако, да су они ти који диктирају темпо, да су они ти који не желе да прихватају наметање закона и да кажу да не желе да изађу на изборе по том незакону.

- Нажалост, њима је ближи и став Сарајева него људи унутар Српске. Позивам их да они напишу изборни закон Републике Српске какав год желе, потрудићемо се да добије подршку унутар парламента Републике Српске и да изађемо на изборе према том закону. Али, они то, наравно, неће да ураде. Очигледно су преузели одређене обавезе према људима у Сарајеву и сада не могу да изађу из те приче - рекао је Амиџић.

Он је рекао да је жалосно да у таквој ситуацији цијену једино плаћају људи који живе у Републици Српској, јер ово апсолутно одговора ФБиХ.

Говорећи о састанку свих партија из Републике Српске најављеном за понедјељак, 20. мај, Амиџић је рекао да је очекивао макар разговоре о томе и да људи у Српској заузму став о ономе што је интерес Републике Српске, а не интерес било које политичке партије у Српској, међутим поједини назови лидери неких опозиционих партија су већ истакли да не желе да присуствују том састанку.

- И њима дајем прилику да они сазову састанак ако мисле да је битно ко је организатор. Нека они буду организатор једног таквог састанка и да покажемо да у ситуацији у којој се брани интерес Републике Српске на спољном плану можемо сви бити заједно, а што се тиче унутрашњег плана нормално је да имамо различита размишљања - рекао је Амиџић.

Он је рекао да је проблем настаје када мржња заслијепи и када из мржње према појединцу и неком политичком субјекту постоји спремност у опозицији да сараднике налазе и унутар бошњачких и понекад и хрватских партија, нарушавајући тиме позицију свих људи који живе у Републици Српској.

Амиџић је подсјетио да представници хрватског и бошњачког народа, као ни опозиције у Српској нису дошли у Градину када је обиљежаван Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, када се српски народ присјећа страдања и велике жртве која је дата да би њихови потомци данас живјели на овим просторима.

- Дошли су они који саосјећају са том трагедијом из различитих земаља, између осталог, представници из Израела, великог броја амбасада, премијер Србије Милош Вучевић..., а само један опозициони лидер је био ту - рекао је Амиџић.

Истакао је да се нису појавили ни градоначелник Бијељине Љубиша Петровић ни градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић нити градоначелник Теслића Милан Милићевић.

- Шта је недостајало да /лидер Листе за правду и ред Небојша/ Вукановић или /лидер Народног фронта/ Јелена Тривић дођу тај дан ту? Они су се и ту сврстали на страну Бошњака и Хрвата. Они из мржње према актуелној констелацији унутар Републике Српске кад је у питању власт потиру све, па и у конкретном случају нису спремни да ставе своју мржњу са стране и да се на тај дан окупимо и присјетимо страдања у прошлости - рекао је Амиџић.