latinica  ћирилица
17/05/2024 |  11:07 ⇒ 11:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин посјетио Руско-кинески ЕКСПО у Харбину

Руски предсједник Владимир Путин посјетио је данас изложбу Руско-кинески ЕКСПО у граду Харбин на сјевероистоку Кине који, према његовој оцјени, представља оличење "блиских веза и испреплетаних судбина" народа Кине и Русије.
Путин на ЕКСПО (Фото: EPA-EFE/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Путин на ЕКСПО (Фото: EPA-EFE/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Харбин је од свог оснивања крајем 19. вијека оличио најближе везе и испреплетене судбине народа Русије и Кине, међусобно богаћење култура и традиција - рекао је Путин на отварању манифестације која се одржава у оквиру прославе 75 година од успостављања дипломатских односа између Кине и Русије.

Руску страну на изложби представљају делегације из преко 20 руских области, а компаније "Ростек", "Росатом", "Русиан Експорт Центер", "Русал", "Алфа-Банк", "РДИФ" и друге ће представити своје иновације и пројекте које спроводе са кинеским компанијама у области инжењеринга, металургије и логистике, преноси ТАСС.

- Иницијативе наших региона су детаљно разрађене и прецизиране од стране индустрије. На примјер, Калушки регион је одлучан да развија сарадњу у аутомобилском сектору и у стварању читавог кластера производње грађевинског материјала - рекао је Путин.

Из Кине су на изложби "Фармацеутска корпорација Харбин", "Железничка корпорација Харбин", "Кинеска национална поморска нафтна корпорација" и други.

Говорећи о Харбину, Путин је оцијенио да је ријеч о импресивном граду и "модерној, прелијепој и динамичној метрополо" која има богату историју и традицију.

Руски предсједник је посјетио штандове Руског центра за извоз, гдје га је предсједница тог центра Вероника Никишина извијестила о мјерама које се предузимају да би се помогло извозницима, док му је код московској штанда директорка зоолошког врта из Москве Светлана Акулова говорила о панди Каћуши, која је прва панда рођена у Русији.

Путин је током церемоније отварања казао да је једна од тема његовог разговора са кинеским предсједником Си Ђинпингом био развој билатералне сарадње двије земље и да њихово "нераскидиво партнерство" јача економски раст Русије и Кине.

- Детаљно је разговарано о изгледима за даљи развој овако блиске и вишестране сарадње синоћ са кинеским предсједником Си Ђинпингом - рекао је Путин, преносе РИА Новости.

Он је истакао да тренутно већина руских области одржава блиске везе са Кином и да "нераскидиво партнерство" двије земље јача њихов економски раст и обезбјеђује њихову енергетску сигурност.

Путин је указао да Русија ни са једном другом државном нема толико међурегионалних споразума о трговини и економској сарадњи као са Кином.

- Русија је спремна и способна да без прекидања и поуздано снабдијева кинеску економију, предузећа и градове приступачном и еколошком енергијом, свјетлошћу и топлотом - напоменуо је Путин.

Он је додао да је Русија спремна да пружи кинеским инвеститорима економску подршку и приступ јединственој руској технолошкој бази, као и помоћ руског висококвалификованог кадра.

- Руски извоз пољопривреде у Кину је у порасту и Русија је спремна да прошири сарадњу у овој области - указао је Путин и позвао кинеску делегацију на 9. Источни економски форум, који ће бити одржан у септембру у Владивостоку.

Савјетник руског предсједника за спољнополитичка питања Јуриј Ушаков рекао је новинару Павелу Зарубину да је једна од тема тет-а-тет разговора Сија и Путина био сукоб у Украјини, преносе РИА Новости.

Путин је у Харбину посјетио и храм Покрова Пресвете Богородице, једини православни у којем се и даље врше богослужења.