latinica  ћирилица
17/05/2024 |  11:11 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Вулин: Престати са помињањем Српске као негативног примјера

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин истакао је да Француска, Њемачка и Италија, али и цијела ЕУ, треба да престану да помињу Републику Српску као негативан примјер када говоре о Заједници српских општина на Косову и Метохији.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Република Српска је формирана Дејтонским споразумом и када се договор поштује и БиХ функционише - истакао је Вулин поводом писма Њемачке, Француске и Италије премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију у којем наводе да не желе нефункционално Косово и да се ЗСО ни по чему не може поредити са Републиком Српском.

Ако је БиХ нефункционална, као што то Француска, Њемачка и Италија очигледно сматрају, истиче Вулин, онда за то кривицу сносе странци који владају у БиХ и они који у БиХ покушавају да укину Републику Српску.

- Такозвано Косово не може да буде у Савету Европе зато што није држава, а не зато што није формирана ЗСО. Такозвано Косово не може да буде у Савету Европе зато што није држава, а не зато што није испунило своје обавезе из Бриселског споразума - навео је Вулин.

Он је указао да Статут ЗСО предлаже изабран и потврђен управљачки тим, који чине Срби из четири општине са сјевера Косова и Метохије, а не Шиптари или европски посредник у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

- Тако је договорено 2013. године са представницима ЕУ. Није проблем Курти, проблем је ЕУ која није одржала своју ријеч већ 11 година - навео је Вулин у саопштењу.

У писму Француске, Њемачке и Италије наводи се, између осталог, да Приштина није испунила услове међународне заједнице по питању чланства у Савјету Европе, јер није направила ниједан конкретан корак ка формирању ЗСО.