latinica  ћирилица
17/05/2024 |  11:48 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Којић: У ратним новинама податак о 1.552 погинула муслиманска војника 1993. године

Да је лажна бројка од 8.372 муслимана страдала у наводном геноциду јула 1995. године у Сребреници показују документи који су у посједу Срне и довољно је да се прелиста први број ратних новина "Сребренички глас" из новембра 1993. године у којим је у извјештају Службе безбједности наведен податак о 1.552 убијена муслиманска борца.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

У извјештају Службе безбједности објављеном у "Сребреничком гласу" од 18. новембра 1993. године на петој страни, који је у посједу Срне, пише да су 1.552 убијена муслиманска борца и 2.831 рањен.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је Срни да је познато да су у Меморијалном центру Поточари сахрањени и они који су страдали много прије 1995. године, те да породице које представља вјерују да су можда ту покопана и 1.552 муслиманска војника о којима се говори извјештају.

Он је напоменуо да је већина тих муслиманских ратника убијена у нападима на српска села и нејач у њима и у паљењу и пљачкању имовине Срба.

- Међу та 1.552 убијена је и отац Емира Суљагића који свакодневно прича о некаквом геноциду, а заправо своје јуришнике и он и они око њега желе представити као невине жртве - истакао је Којић.

Према сазнањима Срне, ове новине и још неки документи пронађени су у ормару некадашњег команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића у његовој ратној канцеларији.

Срна је и у посједу извјештаја рада чете Брезовица у којима се јасно види да су у периоду 1992. до 1993. године вршене многе диверзије према српском становништву, што потврђује тврдње припадника српског становништва овог краја да су нападани и убијани на самом почетку рата и да је за Србе најтежи био период од маја 1992. до марта 1993. године.

Ратни командир Садик Зукић у свом дневнику је, између осталог, записао да је 25. јула 1992. године пуцано по аутобусу који се налазио у Србији, што доказује да је теза о "агресији на БиХ" велика подвала.

- Да ли ће западне амбасаде и сви они који желе да нам ставе етикету геноцидног народа и после ових докумената погледати истини у очи и рећи да је лажна цифра од 8.372 убијена у јулу 1995. године? - упитао је Којић.

Представници породица заробљених и погинулих српских бораца и несталих цивила у протеклом рату поручују да ће наставити да износе искључиво истину и да их никакве резолуције неће ућуткати и натјерати да говоре лажи упркос свим доказима које посједују.

Ускоро ће, како они најављују, бити објелодањен списак жена које су са својом дјецом евакуисане из Сребренице, што је још један од доказа да је прича о "геноциду" над Бошњацима обична лаж.