latinica  ћирилица
17/05/2024 |  12:10 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Шеранић: Јавни Фонд за дјечију заштиту све обавезе редовно исплаћује (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић, боравио је у радној посјети Јавном фонду за дјечију заштиту у Бијељини.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

На састанку је наглашено да је низ пројеката успјешно реализовано, те да Фонд активно ради на реализацији осталих планираних активности - првенствено Пројекту социјализације дјеце Републике Српске.

Шеранић рекао је да је буџет Фонда за дјечију заштиту Републике Српске од 2019. године повећан четири пута, на око 160 милиона КМ и да ће се, сходно потреби, размислити и о увођењу неких нових права, будући да се планира припрема новог закона у овој области.

- Најважније је да се сада из Фонда сва права редовно исплаћују, уз подршку Владе Републике Српске - изјавио је Шеранић новинарима након радног састанка са директором Фонда за дјечију заштиту Недељком Јовићем у Бијељини.

Шеранић је нагласио да се у овој години са свим институцијама које се баве дјецом, а према Стратегији развоја социјалне заштите, раде анализе свих њихових права, односно права у области социјалне и дјечије заштите.

- Како са свим институцијама која се баве правима дјеце, тако и са Фондом дјечије заштите радимо те анализе. Са Економским факултетом радимо на анализи финансијског остваривања права, како бисмо видјели да ли је оно што грађани добијају довољно у односу на оно што им је потребно - рекао је Шеранић.

Он је навео да ће економска и правна анализа бити основа да се дају одређене смјернице како даље приступати тој проблематици и како ријеши питање новог закона о дјечијој заштити.

- На систему дјечије заштите и на новом закону о дјечијој заштити свакако ћемо радити у овој и сљедећој години и на бази тога ми ћемо пројектовати даљи развој система, с обзиром на то да је новац из којег се финансира овај систем буџетски, али прије свега новац од доприноса свих грађана који су запослени - истакао је Шеранић.

Он је навео да Министарство планира, када је ријеч о унапређењу система социјалне заштите, да ове године Народној скупштини Републике Српске предложи и закон о стандардизацији и унапређењу квалитета у систему услуга социјалне заштите, који би први пут био донесен јер је сада сазрело вријеме да се систем социјалне заштите издигне на виши ниво што се тиче квалитета.

- Тај закон доносимо зато што смо у овој години установили Завод за социјалну заштиту који ће се управо тим законом бавити, а то је опет сегмент који ће Фонду дјечије заштите помоћи да, у сарадњи са свим другим установама које пружају сличну врсту услуга у оквиру социјалне заштите, обезбиједи квалитетнију услугу за саме грађане - рекао је Шеранић.

Рекао је да пројект социјализације дјеце у Републици Српској, о којем је данас разговарано, представља најбољи пројекат који Српска реализује и траје више од двије деценије.

Шеранић је рекао да у оквиру овог пројекта дјеца из различитих категорија имају могућност да 10 дана проведу на мору, да се адекватно васпитавају и образују, а прије свега социјализују, посебно осјетљиве категорије дјеце.

Директор Фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић рекао је да, захваљујући Министарству здравља и социјалне заштите и Влади Републике Српске, Фонд све своје обавеза измирује редовно, укључујући и оне према својим корисницима.

Он је навео да је заједнички снагама са Минстарством, ресорним министром и Владом Српске, те разумијевањем министра, Фонд успио да буџет за права из ове области, са 45 милиона КМ подигне на око 160 милиона, што је скоро четири пута више.

- Крећемо са Пројектом социјализације дјеце 1. јуна. Конкурс је завршен и у њему 70 одсто дјеце учествује први пут - рекао је Јовић.

Према његовим ријечима, ове године је пријављено више од 2.000 дјеце која учествују у овом пројекту.

Наглашено је и да Јавни Фонд за дјечију заштиту финансијски добро послује и све обавезе редовно исплаћује корисницима.