latinica  ћирилица
17/05/2024 |  13:15 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Конаковић оптужио Вархељија да се приклонио Србији, а против резолуције

Министар спољних послова у Савјету министара БиХ Елмедин Конаковић упутио је отворено писмо европском комесару за проширење и сусједство Оливеру Вархељију у којем га је оптужио да се приклонио Србији, против резолуције о Сребреници.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Конаковић каже да је од Вархељија очекивао "одговорнији, озбиљнији, хуманији став по питању резолуције о Сребреници.

- Због функције коју обављате морате знати да су ваше ријечи тешке и болне, поготово онда када су у сукобу са оним што су универзалне људске вриједности, моралне норме, међународно право и конвенције УН - написао је Конаковић.

Он тврди да је резолуција суштински усмјерена ка изградњи правде и трајног мира који је, како каже, потреба региону.

Забрињава га када Вархељи, кад како наводи, својим јавним иступима инсинуира колективну кривицу читавог народа, тако што у "својим изјавама парафразирате ријечи Александра Вучића".

Конаковић је истовремено Вархељија обавијестио да ресор на чијем је челу у Савјету министара БиХ неће наставити имплементацију Акционог плана о преносу знања о процесу приступања Европској унији са Министарством спољних послова и трговине Мађарске.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да Мађарска неће гласати за резолуцију о Сребреници у ГС УН.

Сијарто је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са председником Републике Српске Милорада Додика, током његове посете Будимпешти.