latinica  ћирилица
17/05/2024 |  13:22 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

Колегиј министра Карана у ПУ Добој; Стање безбједности на подручју Српске је добро

Стање безбједности на подручју Републике Српске је добро, што показују и сви параметри за прва четири мјесеца ове године.
Колегиј министра Карана у ПУ Добој - Фото: Уступљена фотографија
Колегиј министра Карана у ПУ ДобојФото: Уступљена фотографија

Број кривичних дјела општег криминалитета (1.759) смањен је за 10,4 одсто, уз повећање коефицијента укупне расвијетљености кривичних дјела и коефицијента расвијетљености по непознатом починиоцу, а посебно охрабрује податак да је у прва четири мјесеца у саобраћајним незогдама страдало шест лица мање него у истом периоду прошле године (25), констатовано је на Колегију министра унутрашњих послова Републике Српске у ужем саставу који је одржан у Полицијској управи Добој.

На колегију којем су присуствовали директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, начелници оперативних управа Министарства у сједишту и начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић, анализиране су активности полицијских службеника по свим сегментима безбједности.

Начелник Радинковић је министра упознао са стањем безбједности на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Добој, које је оцијењено задовољавајућим.

Министар Каран се осврнуо на протекле догађаје и похвалио ангажман полицијских службеника на обезбјеђењу јавних скупова у Доњој Градини и отварању џамије Арнаудија у Бањалуци, као и активности на расвјетљавању тешке крађе у једном Бањалучком насељу, гдје је идентификована међународна криминална група.

У прва четири мјесеца ове године на подручју Републике Српске евидентирано је 187 кривичних дјела "тешка крађа", што је мање за 32,5 одсто, а евидентирано је 14 кривичних дјела "разбојништво" и иста су накнадно расвијетљена, тако да коефицијент расвјетљености износи 100 одсто.

Закључено је да с обзиром на љетни период и сезону годишњих одмора која је пред нама, посебну пажњу треба посветити заштити имовине грађана, са акцентом на апел грађанима да одговорно приступају тој проблематици и предузму све потребне мјере заштите са своје стране.

Иначе, имовинска кривична дјела (758) су смањена за 19,9 одсто, а повећана је њихова укупна расвијетљеност, као и расвијетљености по непознатом починиоцу.

Број кривичних дјела против живота и тијела (203) смањен је за 11,4 одсто у односу на упоредни период. Евидентирана су три убистава која су извршила непозната лица (1 КД Тешко убиство и 2 КД Убиство) и иста су накнадно расвијетљена.

Број КД против сексуалног злостављања и искориштавања дјетета смањен за 72,5 одсто (евидентирано 11 КД), а евидентирано је 55 малољетних делинквената који су извршили укупно 43 кривична дјела. Број малољетних починилаца је мањи за 16,7 одсто.

Захваљујући активностима полицијских службеника биљежи се велики пораст откривености кривичних дјела из области привредног криминалитета. У периоду јануар-април 2024. године откривено је 49 кривичних дјела, док је у истом периоду прошле године евидентирано седам.

На Колегијуму су анализиране и активности које се односе на борбу против тероризма и екстремизма, мигрантску кризу, сарадњу и размјену оперативних информација са полицијама из региона и шире, али и управно-правне послове Министарства.

Министар је навео да до краја текуће године грађанима Републике Српске истиче 139.807 личних карата, због чега је повећан број захтјева грађана за издавање личних докумената, који на неким локацијама за издавање линчих докумената прелази и 130 одсто. Само у прва четири мјесеца у МУП-у Републике Српске је обрађено 340.000 захтјева грађана.

Сходно наведеном, ово Министарство позива грађане Републике Српске да благовремено поднесу захтјеве за замјену личних докумената (прије истека рока важења), као и да имају разумјевања за могуће гужве на локацијама за издавање личних докумената с обзиром на ове специфичности.

Министарство је са своје стране ангажовало максималан број радника и организовало рад у двије смјене на локацијама гдје за то постоји потреба.

Колегиј је закључио да ће полицијски службеници МУП-а Српске, као и до сада све учинити да се одржи повољно стање безбједности на подручју Републике Српске, посебно имајући у виду евентуална дешавања у вези са могућим усвајањем Резолуције о Сребреници.