latinica  ћирилица
17/05/2024 |  13:44 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Србија и Српска ће се 23. маја заједнички и јединствено борити за истину (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем.
Додик и Вучић -
Додик и Вучић

Додик је рекао да је доминантна тема била антисрпска резолуција о Сребреници коју су креирали вјековни дестабилизатори и очигледни непријатељи српског народа, истичући да оно што ће та резолуција донијети неће бити еуфорично како очекују њени креатори.

- Биће ту много фалинки. Та резолуција је нешто што ћемо ми одбацити и немамо намјеру да се повинујемо том акту који је апсолутни преседан у политичком систему и политичком животу УН - рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће укупан број чланица УН бити или уздржан или против, што значи да они који су за неће имати просту већину земаља у Генералној скупштини УН.

- Драго нам је због наших пријатеља који су несумњиво ту и неће подржати или ће бити уздржани уз огромне притиске које чине земље Западне Европе и САД - навео је Додик.

Он је нагласио да с том резолуцијом падају све лажи које су исказали они који наводно штите Дејтонски мировни споразум.

- Они га руше безочно. Да чувају Дејтонски мировни споразум онда се не би могло десити да један амбасадор без става органа БиХ може да унилатерално и самостално наступи и тиме доводи у позицију комплетни политички систем у БиХ који ће бити деградиран - рекао је Додик.

Вучић је навео да је кључна тема разговора били односи Србије и Републике Српске и реакција целокупног српског народа на изгласавање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.

- Обавијестио сам предсједника Додика о напорима које Република Србија предузима како би се заштитили витални национални интереси српског народа, али и међународно јавно право, још једном поновивши да би усвајање такве резолуције значило отварање Пандорине кутије за будућност уз отварање небројено много рана из прошлости - написао је Вучић на Инстаграм налогу. 

Фото: РТРС

Истовремено, додао је Вучић, Додик га је информисао о разговорима које је имао у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном и даљим перспективама развоја односа Србије и Српске.

- Додик ме је упозорио да ће доношење резолуције о геноциду у Сребреници имати катастрофалне посљедице на односе унутар БиХ - навео је Вучић.

Посебна тема разговора био је предстојећи Сабор српског народа заказан за 8. јун у Београду, за који су договорене бројне заједничке активности, потписивање меморандума и споразума, као и догађаји који ће потврдити јединство народа и његово право да очува своја огњишта, буде свој на своме и заштити право на будућност генерација које долазе.

- Република Србија и Република Српска ће се 23. маја ове године, заједнички и јединствено, борити за истину, понос и достојанство српског народа - рекао је Вучић.

Додик је рекао да ће на Сабору учествовати све структуре власти и цивилног друштва, те представници Срба из региона, дијаспоре и Српске православне цркве, истичући да је идеја да српски народ има оквир за своју будућност.

- Оно што желимо највише да учинимо јесте да српски народ има неки оквир за своју будућност. Јер све вријеме прошлог вијека Срби су били нападнути и били жртве - рекао је Додик.

Он је рекао да ако је вријеме страдања било у прошлом вијеку, онда је сада дошао вијек у којем ће се ујединити Срби и то је, како је истакао, потпуно легитимна политичка идеја.

Додик је рекао да је Вучић позвао све чланове Сабора СПЦ да учествују и да има идеју да се донесу документа која ће оцијенити садашње стање у континуитету, с обзиром на историјски положај српског народа.

- Разговараћемо на највишем нивоу. Ми ћемо у наредним данима усаглашавати документе. Једна од кључних, одређујућих ствари биће та резолуција о Сребреници. Ми ћемо овдје бити ујутро у понедјељак када предсједник Вучић креће. Договорили смо се да се ујутро нађемо и да му пожелим срећан пут - рекао је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)