latinica  ћирилица
17/05/2024 |  13:58 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

"Мали ратови и кабине Заре" у такмичарском програму Стеријиног позорја

Представа "Мали ратови и кабине Заре" Народног позоришта Републике Српске, ауторке Виде Давидовић, у режији Ивице Буљана, биће изведена у такмичарској селекцији "Стеријиног позорја" у понедјељак, 27. маја, на сцени "Пера Добриновић" Српског народног позоришта у Новом Саду у 20 часова.
Мали ратови и кабине Заре (Фото: np.rs.ba) -
Мали ратови и кабине Заре (Фото: np.rs.ba)

Представа је настала у копродукцији са Стеријиним позорјем из Новог Сада. За текст "Мали ратови и кабине Заре" Вида Давидовић награђена је на конкурсу за најбољи савремени домаћи драмски текст Стеријиног позорја 2022. године.

Сценограф представе је Александар Денић, костимографкиња Ана Савић Гецан, драматург Роберт Валтл, музика Петар Билбија. Улоге тумаче чланови ансамбла Народног позоришта Републике Српске Николина Фригановић, Наташа Иванчевић, Сенад Милановић, Наташа Перић, Анандо Ченић и Жељко Еркић, као и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Анђела Тасић, Анђела Ракочевић, Милош Дрљача и Милош Ћебић.

Представа се бави трансгенерацијском траумом и друштвеним насљеђем, пратећи два тока, раздобље рата и мира, као и однос мајке и кћерке, испитујући какве су се све тектонске промјене догодиле у друштву.

Вида Давидовић рођена је у Источном Сарајеву 1998. године, одрасла је у Бањалуци, дипломирала на смјеру Драматургија Факултета драмских уметности у Београду, тамо је мастерирала на смјеру Теорија драмских уметности и медија. Примарно је драмска писац, али пише и филмске сценарије, али и прозу.

Њен роман "Мучнина: о неодрастању" ушао је у ужи избор реномиране НИН-ове награде за најбољи рома 2022. године.

Тренутно борави у САД као стипендисткиња Фулбрајтовог програма на двогодишњим мастер - студијима креативног писања Универзитета Небраска у Линколну.