latinica  ћирилица
17/05/2024 |  15:11 ⇒ 15:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Зеленски потписао закон који омогућава затвореницима да оду на фронт

Украјински предсједник Володимир Зеленски потписао је закон о мобилизацији којим је, између осталог, предвиђено да неке категорије осуђеника могу служити војску.
Володимир Зеленски (фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Володимир Зеленски (фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Према документу, затвореници ће моћи да се мобилишу у војску на службу по уговору и биће пуштени на условну слободу.

Према ријечима министра правде, у Украјини има око 10-20.000 осуђеника, који у будућности могу бити мобилисани и они ће служити у специјалним јединицама, преноси РБК Украјина.

Замјеница министра правде Елена Висоцка навела је да је, прије него што је усвојен закон, око 4.000 затвореника пристало је да оде на фронт у замјену за условни отпуст у анкети спроведеној у априлу.

Истовремено, одбијено је око 4.000 осуђеника којима су дијагностиковане заразне болести као што су ХИВ, хепатитис, туберкулоза.

Како је напоменуло Министарство правде, закључно са 15. мајом 2024. у украјинским затворима налази се 27.471 осуђеник, укључујући 1.538 жена.

Замјеница министра правде је додала да је за законито функционисање неопходно донети подзаконска акта. Према њеним ријечима, за отприлике неколико недјеља закон ће бити у потпуности примијењен.

Зеленски је данас потписао и посебан закон о јачању одговорности за војне преступе којим се повећавају новчане казне за оне који се не придржавају правила мобилизације.

Документ предвиђа повећање новчаних казни за кршење правила војне администрације и законодавства о одбрани, војној обавези и служењу војног рока, мобилизационој обуци и мобилизацији.

Закон О измјенама и допунама Законика Украјине о управним прекршајима и Кривичног законика Украјине о јачању одговорности за војне преступе, који је усвојен 8. маја подржало је 256 гласова народних посланика.