latinica  ћирилица
17/05/2024 |  16:51 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Комитет министара није разматрао захтјев самопроглашеног Косова

На засједању Комитета министара Савјета Европе у Стразбуру данас се није расправљало о чланству самопроглашеног Косова у најстарију европску организацију, пошто захтјев Приштине није ни био на усвојеном дневном реду, а та тема би могла бити разматрана у новембру, сазнаје Тањуг у дипломатски изворима.
Европска унија (фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK - илустрација) -
Европска унија (фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK - илустрација)

На данашњој сједници је подршку чланству самопроглашеног Косова у Савјету Европе дало десетак држава, међу којима су скандинавске земље, Хрватска, Албанија, Велика Британија и Ирска.

Предсједавајућа Комитету министара Савјета Европе Доминик Хаслер из Лихтенштајна рекла је да је на сједници више пута поменут пријем Приштине у ту организацију, да је Комитет примио писмо земаља Квинте, као и да ће бити размотрени наредни кораци.

Она је на конференцији за новинаре након сједнице рекла да је главна тема била подршка Украјини на путу ка реконструкцији, али и нови споразум о вјештачкој интелигенцији који је усвојен.

Албански министар за Европу и спољне послове Игљи Хасани оцијенио је да је пропуштена велика прилика због тога што се на сједници Комитета министара Савета Европе није расправљало о чланству такозваног Косова у тој организацији.

Он је на свом "Фејсбуку" написао да Приштина мора да испуни обавезе које је преузела и да се усклади са "међународним партнерима".

Француска, Њемачка и Италија упутиле су раније писмо премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију у коме јасно истичу да Приштина није испунила услове међународне заједнице по питању чланства у Савјет Европе јер није направила
ниједан конкретан корак ка формирању заједнице српских општина.

Жан Ноел Баро из француског Министарства спољних послова изјавио је да Француска сматра да у овој фази постоји ризик да би питање Приштине могло да изазове подјеле међу земљама у Савјету Европе и да би то питање требало да се разматра касније кад пређе за то потребан пут.

Након Лихтенштајна, Комитетом министара ће предсједавати Литванија.