latinica  ћирилица
17/05/2024 |  18:14 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Мађарска против резолуције о Сребреници и чланства самопроглашеног Косова у Савјету Европе

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић захвалио је данас мађарском министру спољних послова и трговине Петеру Сијарту, који је поновио став Мађарске да ће гласати против резолуције о Сребреници, као и о чланству самопроглашеног Косова у Савјету Европе.
Ђурић и Сијарто (Фото: Танјуг/СТР) -
Ђурић и Сијарто (Фото: Танјуг/СТР)

Циљ такве резолуције је да демонизује један народ и била би примитивна - рекао је Сијарто.

Он је оцијенио да у околностима велике напетости у цијелом региону, као и ратова, атентата у сусједству, пријатељство и сарадња имају велики значај.

- Савез Мађарске и Србије има изузетан и непроцјењив значај за Мађарску. Ако неко мисли да је то претјерано, треба да зна како Србија брине о Мађарима посебно у Војводини и колико су они укључени у органе власти захваљујући владајућој СНС - рекао је Сијарто.

Он је указао и да енергетска безбједност Мађарске у великој мјери зависи од Србије, а у плану су и различити заједнички пројекти у будућности.

Ђурић је на заједничкој конференцији за новинаре са Сијартом у Будимпешти пренио мађарском колеги поруку предсједника Србије Александра Вучића и српског народа да у годинама које долазе неће заборавити пријатељство Мађарске и подршку коју је пружила.

- Србија ће бити поуздан партнер у очувању стабилности. Ми Мађаре сматрамо нашом браћом - рекао је Ђурић, који у Будимпешти борави у првој билатералној посјети Мађарској у функцији министра спољних послова Србије.

Он је захвалио за степен права која српска заједница ужива у Мађарској.

Двојица министара разговарали су и о билатералним односима, као и о актуелним политичким питањима и ситуацији у региону.