latinica  ћирилица
17/05/2024 |  18:25 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Италија: Падова и Вићенца под водом, суша на Сардинији

Многи дијелови сјеверне Италије су под водом након олујног невремена и кише, а најгоре су погођени градови Падова и Вићенца.
Поплаве у Италији (Фото: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI/архив) -
Поплаве у Италији (Фото: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI/архив)

Службе за ванредне ситуације користе чамце да дођу до свих људи у невољи, а у многим мјестима виде се аутомобили како "пливају" улицама.

У међувремену, југ Италије суочава се са топлотним таласом, ван сезоне, а на Сицилији температура је достигла 35 степени Целзијуса, јавио је Би-Би-Си.

Обалоутврде ријеке Мусон деи Саси у области Падове рано јутрос су пробијене због обилне кише што је довело до поплава.

У области Борго Мантовано у Ломбардији, теретни воз се преврнуо усљед налета вјетра који је дувао брзином између 150 и 200 километара на час.

Локални градоначелник Алберто Борсари рекао је да су многе улице и подруми под водом и да је ситуација веома тешка. "Срећом, нико није повријеђен", рекао је он.

У Милану је у једном дану пало око 130 милиметара кише што је довело до поплава. Аналитичари кажу да такав интензитет киша није забиљежен у мају више од 170 година.

У Венету је данас био на снази цревени метео аларм, посебно између градова Вићенца и Верона гдје је пало око 70 милиметара кише за само 30 минута.

Једна особа је нестала у подручју Кома након пада малог моста.

На југу на Сардинији временски услови су изузетно суви што је лоша вијест за локалне фармере који узгајају пшеницу и који очекују преполовљен род због мањка воде, објавио је локални лист "Лунионе Сарда".

У овој области очекују се рестрикције воде током љета.