latinica  ћирилица
17/05/2024 |  18:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: Нећемо моћи да подржимо ни програм ни нову Владу Хрватске

Посланик и шеф Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац изјавио је да три посланика те странке неће подржати ни програм ни владу, коју је данас у парламенту предложио мандатар Андреј Пленковић.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

- Да би људи престали да одлазе из Хрватске, да би се враћали у Хрватску или да би се задржали, ми од Хрватске морамо градити ведро друштво, оптимистично друштво. Друштво које има јасне циљеве, које је окренуто будућности, а не прошлости - рекао је Пуповац.

Он је осудио говор мржње у сабору и истакао да је то недопустиво.

- Зато говор мржње у овом Сабору, какав смо јуче чули, сраман је био, недопустив је био. Говорим то зато јер сам безброј пута добио сличну поруку. Говорим то зато јер сам и недавно добио поруку да ми није мјесто у Хрватској - рекао је Пуповац.

СДС С неће подржати програм и предложену владу, казао је Пуповац.

- Ми нећемо моћи да подржимо овај програм нити ову владу, иако се с највећим дијелом пргорма слажемо - рекао је Пуповац у наставку расправе у сабору о експозеу и предложеном трећем по реду кабинета на челу са премијером Пленковићем.

Коментаришући експозе и предложене чланове владе, Нино Распудић из Клуба посланика независни и Фокус, рекао је да Пленковићев програм изгледа као да га је писала вјештачка интелигенција на, како је рекао, "неком лошем дрвеном бриселском енглеском, а онда га је неко превео на суви дрвени бриселски хрватски".

На констатацију да је Пленковић носилац листе ХДЗ на предстојећим европским изборима у Хрватској, 9. јуна, мандатар је одговорио: "Остајем још дуго ту са вама".

Иначе, за реплике премијеру јавило се више од 80 посланика па се очекује да ће сједница трајати до дубоко у ноћ.