latinica  ћирилица
17/05/2024 |  19:49 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

На Мећавнику отворен Позоришни Кустендорф

На сцени "Проклета авлија" на Мећавнику вечерас је свечано отворен 5. Позоришни Кустендорф под слоганом "Има ли живота пре смрти".
Позоришни Кустендорф - Фото: СРНА
Позоришни КустендорфФото: СРНА

Оснивач Фестивала Емир Кустурица истакао је, отварајући Фестивал, да припада групи која је прије 25 година сањала да направи град у којем ће свако годишње доба имати један фестивал и стигло се до тога да се "усталио и овај театарски".

- Гледао сам данас на Мећавнику групу средњошколаца, били су са својом наставницом која им је причала како је настао Мећавник. Рекла им је да је овдје избјеглица направио град у који сви долазе да се осјећају као да су код куће. А та избјеглица сам изгледа ја. Да ли ја себе могу да третирам као избјеглицу питање је као и ово како да дефинишемо умјетност и шта уопште да мислимо о умјетности данас кад већ имамо Да Винчијеве кодове, кад имамо имплантирање, можда ћемо имати и филм у мозгу, даљински пуштен. Ова врста умјетности коју ми овдје заговарамо веома је слична том избјеглици који је, ето, направио дом за себе, за све који немају дом за себе и за све који имају потребу да се нађу у културолошкој групи као што је ова - рекао је Кустурица.

Он је навео да умјетност пројектује све што пролази кроз њен вокабулар.

- Што вријеме исцрта и испише кроз умјетника управо је најбоље свједочанство о времену у коме смо живјели и ми и било која генерација прије нас. Утолико, гостовање младих умјетника на још једном фестивалу који је установљен и већ је стабилан, наш је допринос - допринос нас избјеглица свијету умјетности - поручио је Кустурица.

Након свечаног отварања биће изведена представа "Галеб" по мотивима новеле Антона Павловича Чехова, а у режији Милана Нешковића из Сомбора.

Од 23.00 часа по Чеховљевој причи "Медвед" биће изведена истоимена представа у режији Иље Аркхипова из Санкт Петербурга.

У оквиру такмичарског програма сутра ће се представити студенти Академије уметности из Новог Сада представама "Скакавци" Биљане Србљановић и "Кротка" Фјодора Мухајловича Достојевског.

Истог дана студенти Академије уметности из Београда извешће представу "Животињска фарма" Џорџа Орвела.

У недјељу, 19. маја, наступиће студенти Факултета драмских уметности из Београда са представом "11 поткошуља" и студенти бањалучке Академије умјетности са представом "Ћелава пјевачица" Ежена Јонеска.

Фестивал ће имати и богат ревијални програм, у оквиру којег ће бити одигране четири представе, а наступиће Народно позориште из Сомбора, Народно позориште Суботице и Државни театар младих Бријанцев из Санкт Петербурга.

О наградама ће одлучивати трочлани жири који чине глумица Вања Ејдус, режисер Јана Маричић и драмски писац Ђорђе Косић.

Уручење награда и свечано затварање Фестивала планирано је за 22.00 часа у недјељу, 19. маја, а потом ће од 23.00 часа почети концерт Дуде Буржујке и "Хаику за данас".

Позоришном Кустендорфу присуствоваће студенти драмских умјетности из Србије, Републике Српске и Русије, а улаз је отворен и за остале посјетиоце.

Фестивал се одржава у организацији Раста интернешнел, под покровитељством Емира Кустурице.