latinica  ћирилица
17/05/2024 |  22:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Одбачена жалба против Трамповог судије због новца који је донирао Бајдену

Комисија америчке савезне државе Њујорк, која надгледа поступке судија, одбацила је етичку жалбу против судије Хуана Мерчана који је надлежан за кривични поступак против бившег предсједника САД Доналда Трампа због тајне исплате новца порно звијезди Сторми Данијелс, изјавио је портпарол судије.
Доналд Трамп (Фото:  EPA-EFE/ANGELA WEISS / POOL) -
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/ANGELA WEISS / POOL)

Жалба против судије је поднијета због донација из 2020. године у износу од 35 долара за демократску групу АцтБлу која је укључивала 15 долара за америчког предсједника Џозефа Бајдена и по 10 долара за два пројекта, пренио је Ројтерс.

Комисија је навела да ти прилози нису могли да створе утисак пристрасности или фаворизовања.

Трамп је покушао да искључи судију Мерчана из случаја која се води против њега.

Трамп и његови адвокати кажу да је судија Мерчан у сукобу интереса због тога што његова кћерка ради као политички консултант за демократе и довели су у питање политичке доприносе.

У годишњем извјештају за 2024. годину Комисија за правосуђе наводи да има неколико десетина судија који су очигледно дали прилоге политичким партијама у посљедњих неколико година, што је законом забрањено.

Наводи се да је већина тих прилога скромна и да је обично мања од 100 долара, а да понекад и износи до пет или 10 долара.

Мерчан је прошле године одбио Трампов први захтјев да се повуче из случаја који се води против бившег америчког предсједника.

На суђењу у Њујорку, Трамп се изјаснио да није крив за фалсификовање пословних докумената у вези са тајном исплатом 130.000 долара порно звијезди Сторми Данијелс која тврди да је била са Трампом у сексуалној вези.

Трамп то пориче.