latinica  ћирилица
17/05/2024 |  22:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Људски фактор узрок судара возова, повријеђено 13 путника (ФОТО)

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да је узрок данашњег судара возова у тунелу Вуков споменик-Панчевачки мост, у којем није било жртава, људски фактор, док је министар саобраћаја Горан Весић навео је да је повријеђено 13 путника, од којих је четворо превезено у Ургентни центар.
Судар путничког и теретног воза (Фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE) -
Судар путничког и теретног воза (Фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE)

- Гарнитура Беовоза је прошла кроз заштитно свјетло и ударила у теренти воз који је чекао дозволу да крене према станици Овча - рекао је Весић.

Истакао је да је у овом тренутку најважније да нема погинулих и да су сви збринути, и захвалио МУП-у, ватрогасцима који су брзо реаговали и помогли људима, Хитној помоћи и Министарству здравља на брзој реакцији, као и предузећима Инфраструктура жељезнице Србије, Србијавоз и Србија Карго.

Фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Дачић је новинарима рекао да у несрећама попут ове често има жртава, као и да је права срећа што у данашњем судару није било погинулих и да су сви путници изашли из воза.

- Најважнија вијест је да нема смртно страдалих и да су сви путници изашли из воза... - рекао је Дачић.

Додао је да су ватрогасци-спасиоци, који су учествовали у акцији спасавања, повријеђене путнике извукли кроз евакуациони излаз, односно тунел, за који 99 одсто грађана уопште и не зна чему служи.

Дачић је објаснио да хитна помоћ практично није могла ни да приђе, па су ватрогасци одиграли ту важну улогу и извукли све повријеђене, као и све путнике.

- Оно што је важно да знамо, имали смо и среће да није било погинулих. У оваквим несрећама гдје је људски фактор узрок има и несрећа са најтежим исходом. Овако нешто не сме више да се понавља из овог треба извући поуку, али је најважније од свега да нема мртвих - закључио је Дачић.

Фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Лука Чаушић, који је на лице мјеста дошао заједно са министрима Дачићем, Весићем и директорком предузећа "Инфраструктура жељезнице Србије" Јеленом Танасковић, рекао је да у 18.42 часова примљена дојава о судару, након чега је на терен изашло укупно 25 ватерогасаца.

- Доласком на лице мјеста у 18.48 часова установљено је да се терентни воз сударио са путничким возом у тунелу у дубини од 400 метара од улаза у тунел код Панчевачког моста - рекао је Чаушић.

Министар Весић рекао је да ће детаљи незгоде бити познати када Комисија "Инфраструктуре жељезнице Србије" објави званичан извјештај, што се очекује у току сутрашњег дана.

Саобраћај на тој диионици пруге је тренутно обустављен, а како је Весић најавио, он ће бити нормализован сутра током пријеподнева, или најкасније до поднева.

Како је рекао, конструкција пруге није оштећена, али јесте воз и он сада мора да се уклони односно посљедњи вагон, теретни и сама локомотива.

Ово је трећи судар БГ Воза такве врсте до сада.

Претходна два догодила су се 2. маја 2013. и 5. новембра 1992. и то у тунелу испод Бежаније, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У обје претходне нсреће је узрок такође био људски фактор.

У судару 1992. је било погинулих, док су 2013. повређена 22 путника.