latinica  ћирилица
17/05/2024 |  23:00 | Аутор: СРНА

Пред Новосађанима слика Влаха Буковца - три деценије након крађе из дворца Дунђерских

У Музеју Војводине вечерас је отворена изложба "Благовештенски сабор Влаха Буковца" поводом повратка дјела "Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861" Влаха Буковца у Србију након три деценије од када је украдено из дворца породице Дунђерски у Челареву.
Нови Сад-изложба (Фото: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE) -
Нови Сад-изложба (Фото: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE)

Предсједница Покрајинске владе Маја Гојковић истакла је на отварању да је веома важно што је држава исказала бригу за цјелокупно културно насљеђе, било да је оно у земљи или иностранству.

- Као неко ко је као министар био укључен у акцију враћања, могу да кажем да сам поносна што смо вратили ово дјело послије три деценије. Ово је велики дан и за Музеј Војводине и за културу Србије. На радост грађана Србије ова прича има спектакуларно добар крај. Били смо скептични да ће ово дјело икада бити код куће - рекла је Гојковићева.

Према ријечима директорке Музеја Војводине Тијане Станковић Пештерац, за повратак слике у музеј захвалност дугују прије свега Служби за борбу против организованог криминала Републике Србије и Покрајинској влади која је обезбиједила средства за повратак слике у Србију.

- Након три деценије и сазнања гдје се слика налази, заједничким дјеловањем државних институција, враћена је у музеј 2022. Сложени процеси рестаурације су спроведени и данас је приказујемо у новом руху. Како би се приступило конзервацији, било је потребно примијенити бројне технике којима се потврдила и аутентичност дјела. Неопходна синергија природних и друштвених наука показала се кључном и у овом случају - рекла је Станковић Пештерац.

Изложба је посвећена слици "Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861." Влаха Буковца из 1901. године.

Ово изузетно визуелно свједочанство о једном од кључних историјских догађаја везаних за Србе у Аустроугарској монархији својом аутентичношћу представља културно благо од непроцјењивог значаја за Републику Србију, пренио је Танјуг.

Слика је урађена по наруџбини поводом 40-годишњице Црквено-народног сабора Срба одржаног на Благовести, 2. априла 1861. године у Сремским Карловцима, којем је предсједавао патријарх Јосиф Рајачић.

Академик Влахо Буковац /1855–1922/ приказао је на слици 82 аутентична портрета учесника Сабора, припадника црквеног клера, политичких странака и грађана, међу којима је био и Светозар Милетић.

Изведена је техником уља на платну, у димензијама 122 пута 192 центиметра.