latinica  ћирилица
18/05/2024 |  09:27 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

"Дани Русије у Републици Српској"; Стратешки односи све бољи (ФОТО)

Међународни фестивал "Дани Русије у Републици Српској" отворен је у Бањалуци и трајаће три дана.
Дани Русије у Српској - Фото: РТРС
Дани Русије у СрпскојФото: РТРС

На бројним панел дискусијама учествоваће еминентни стручњаци из Српске, региона и Руске Федерација.

"Дани Русије у Српској" (Фото: РТРС)

- Стратешки односи Српске и Русије сваким даном су све бољи, а то потврђује и Међународни фестивал "Дани Русије у Републици Српској", који се од данас до понедјељка, 20. маја, одржава у Бањалуци. Овај фестивал потврђује да је Русија присутна овдје у области науке, културе, да размјењујемо мишљења, покушавамо да и путем ове конференције разумијемо савремене трендове, свијет и динамику свијета који настаје око нас. То раде српски и руски стручњаци заједно - изјавио је министар за научнотехношки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Будимир је оцијенио да је много оваквих манифестација у посљедње вријеме и да је то само наставак сарадње која се претаче у директне споразуме.

- Руси све више схватају да су Република Српска и српски народ у овом тренутку једини партнер у Европи за руски свијет - поручио је Будимир.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов нагласио је да су "Дани Русије у Српској" још једна потврда блиских односа између Русије и Српске, посебно у ово турбулентно вријеме када се заједно боре за стварање мултиполарног свијета.

- Заједно се боримо за одбрану међународног права и наших традиционалних вриједности. Овај скуп ће бити још једна прилика да подијелимо искуства да још ефективније радимо у овом правцу - навео је Калабухов.

Игор Калабухов (Фото: РТРС)

Спољни члан Академије наука и умјетности Републике Српске Јелена Гускова изјавила је да је "Српска острво слободе у цијелој Европи, а сви други су потчињени западним плановима и рушењу словенског фактора".

- У томе је снага српског народа, који ће у историји бити усписан као слободарски народ и биће примјер другима - истакла је Гускова.

Она је поручила да је "Српска веома важан фактор не само на Балкану, него у Европи, због чега јој је подршка Русије веома значајна".

- Односи Српске и Русије су све бољи. Цијела Русија зна гдје се налази Република Српска и како се Срби боре за свој национални интерес. Овај скуп значајан због проширења сарадње Српске и Русије у свим областима - науке, културе, образовања - навела је Гускова.

Током фестивала говориће се о темама како сукоби на Блиском истоку и у Европи утичу на тренутно стање у свијету, какви су српско-руски односи у промијењеним геоплотичким околностима, а биће представљен и часопис "Балкански дипломат" и програм Фонда Горчаков.