latinica  ћирилица
18/05/2024 |  09:50 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Додику и Лукићу сљедеће седмице

Пред Судом БиХ ће у сриједу, 22. маја, бити настављен судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића због непоштовање одлука Кристијана Шмита.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

На претходном рочишту 29. априла, Суд БиХ и одбрана нису прихватили као доказ Тужилаштва БиХ Анекс 10 Дејтонског мировног споразума јер је ријеч о "документу" који је Тужилаштво БиХ скинуло са интернет странице УН и превело на "босански језик".

Судија у овом поступку Сена Узуновић затражила је од Тужилаштва БиХ да достави документ Анекс 10 Дејтонског споразума на енглеском језику и са адекватним преводом.

Узуновићева је одбацила да као доказе прхвати и 30 новинских чланака, те истакла да се као докази могу прихватити једно оригнални документи, овјерене копије и копије.

Тужлаштво БиХ је тада као доказе предочило и копије одлука Кристјана Шмита скинуте са странце ОХР-а којима је ван снаге ставио олуке Народне скупштне Републике Српске којима се не примјењују не прихватају Шмитове одлуке, као и оне о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Лукићев адвокат Миљкан Пуцар рекао је да, према Закону о кривичном поступку, као ваљани документи могу да се прихвате једино оригинал или овјерене копије, те да ове одлуке немају ни потписа ни печата, те да се не могу прхватити.

Наставак суђења предвиђен је за 13.00 часова, објављено је на сајту Суда БиХ.