latinica  ћирилица
18/05/2024 |  10:10 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Дакић: Пресуда Суда у Стразбуру моћан алат у случају Трговске горе

Пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру по тужби једне швајцарске организације представља моћан алат против Хрватске у случају Трговске горе јер објашњава шта се мора урадити да би се задовољила права грађана када је ријеч о животној средини, рекао је професор на Правном факултету у Крагујевцу Драган Дакић.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

- Ова пресуда је капитална, круцијална, јер се у њој објашњава шта то држава треба и мора да уради да би задовољила права грађана када је ријеч о заштити животне средине. Она нам може послужити као моћан и успјешан правни алат за заштиту и права грађана БиХ, односно Републике Српске, у контексту Трговске горе - истакао је Дакић.

Дакић је подсјетио да је у априлу донесена једна капитална пресуда Европског суда у Стразбуру која је представнике академске заједнице подстакла да се укључе у случај, да помогну да се БиХ избори са овим проблемом.

- Ресорном министарству у Српској сам саопштио шта би то наш факултет, то јесте експретски тим, могао да уради, односно како би у будућности требало дјеловати користећи постојеће и доступне механизме, што је сигурно и поменута пресуда, како би се заштитили угрожени грађани у пограничним дијеловима Српске - рекао је Дакић за Глас Српске.

Он је појаснио да је швајцарска организација, заступајући један број грађана, тужила пред Европским судом за људска права своју државу због непредузимања адекватних мјера на заштити здравља, а због загађења животне средине.

Дакић је навео да је ово, према његовом сазнању, једина пресуда до сада у којој је чак 10 држава учествовало против апликанта, подносиоца тужбе, јер су те земље схватиле да уколико она прође, то би имало утицај и на њих.

Након што је донесена, и то позитивно у корист апеланта, Дакић каже да се све државе чланице Савјета Европе морају се повионовати, па и сама Хрватска.

- О каквој пресуди је ријеч, говоре и технички детаљи. Оне се обично доносе на 30 до 80 страна, а ова је била на чак 250. Стручњаци који се баве међународним правом већ је називају историјском, што и правним стручњацима са ових простора отвара врата да ову пресуду адекватно искористе - објаснио је Дакић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" као и постојећи инстутуционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Професор Дакић је навео да је област заштите животне средине специфична јер и сами грађани и невладине организације могу реаговати, с обзиром на то да су, процесно гледајући, готово изједначене са државом.

- У преводу, као што државе међусобно могу водити спорове, државу могу тужити појединци, односно невладине организације, уз испуњење одређених услова - закључио је Дакић.