latinica  ћирилица
18/05/2024 |  10:49 | Аутор: СРНА

Нуждић: Доказан континуитет злочина над Србима, посебно у Подрињу

Једни од најтежих злочина над Србима почињени су 1993. године чиме је настављен континуитет убијања српског становништва посебно у Кравици, Скеланима, Чајничу и Казанима, што је документовано у другом тому Атласа злочина над Србима током протеклог рата, чија је промоција заказана за 20. мај у Бањалуци.
Виктор Нуждић - Фото: РТРС
Виктор НуждићФото: РТРС

- Истраживали смо и убиства српских породица Вуковић, Јовановић, Новаковић... Тиме смо доказали континутет најстрашнијих злочина на Србима, убиства и затирање цијелих породица, што је био случај и у Другом свјетском рату - рекао је Срни вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Посебно је значајно, додао је, што је доказан континуитет злочина над Србима у Подрињу, који су починиле сребреничке муслиманске снаге.

Он је навео да је и у овом Атласу акценат стављен на жртве и да се сва монструозност злочина над Србима види у томе што су затиране читаве породице, па овај документ служи и као аргумент приликом изношења доказа и чињеница шта се заправо дешавало у Подрињу од 1992. до 1995. године.

Према његовим ријечима, ово је трајни документ о страдању Срба који је сачињен уз поштовање свих научних постулата, што је био случај и приликом израде првог дијела књиге, када је Атласом обухваћено страдање Срба током 1992. године, а тада се већ могло спознати шта се спрема Србима на овим просторима.

- Нажалост, ових дана смо свједоци да се поново ниподаштавају српске жртве и да се о њима не говори, осим у Републици Српској и Србији. Ипак, имамо и пријатељске земље као што су Кина, Русија и Мађарска, које проносе истину да су и Срби били жртве у Подрињу, а не само Бошњаци - истакао је Нуждић.

Рад ће, каже Нуждић, наставити и након што буде објављен Атлас који се односи на 1994. и 1995. годину добиће се најпотпунији приказ страдања Срба током посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата.

Нуждић је све заинтересоване за наведену тематику позвао на промоцију књиге "Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата 1993. године", која ће се одржати у понедјељак, 20. маја у Бањалуци.

Почетак промоције заказан је за 12.00 часова у Културном центру Бански двор.