latinica  ћирилица
18/05/2024 |  11:50 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Љевнаић: Очувањем планине улажемо у будућност будућих генерација

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић рекао је да развој Јахорине представљају велику шансу за регион и позвао грађане и привреднике да заједно раде на томе уз очување природне љепоте и потенцијала олимпијске планине.
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

- Јахорина је наш највећи потенцијал, она је синоним за стотину фабрика. Тренутно користимо само 10 одсто њених могућности, а важно је да поштујемо и цијенимо оно што имамо - рекао је Љевнаић.

Он је навео да су здравствени туризам, енергетски потенцијали, пољопривреда и сточарство области које су до сада биле занемарене, а имају огроман потенцијал за развој, саопштено је из Олимпијског центра "Јахорина".

- Људи су наш највећи потенцијал. Њихово гостопримство је синоним за свијетлу будућност Јахорине. Улагање у знање сигурно је један од најбољих начина да унаприједимо нашу заједницу. Факултети и образовне установе из Источног Сарајева треба да буду укључени у планове развоја Јахорине - рекао је Љевнаић.

Он је нагласио да се посебно треба посветити развоју спортског туризма, али да недостаје спортских терена за припрему спортиста, што је, каже, кључно за даљи развој.

- Треба се посветити организовању кампова за дјецу, и то је приоритет. Они неће коштати много, а пружиће дјеци прилику да науче праве вриједности и да се одвоје од технологије - рекао је Љевнаић.

Он је најавио да ће и ове године бити организована трка "Јахорина ултра трејл", која ће привући око 5.000 такмичара и посјетилаца, а главна награда је аутомобил за мушку и женску конкуренцију.

Он је оцијенио да ће Јахорина постати прави олимпијски бисер када се сви буду понашали у духу олимпизма, спортски и културно са свијешћу да природа мора бити сачувана будућим генерацијама.

Напоменуо је и да на Јахорини успијевају боровнице, купине, љековито биље, те да прерада ових плодова знатно може да допринесе економском напретку.