latinica  ћирилица
18/05/2024 |  13:58 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Павловић: Резолуција о Сребреници нема везе са жртвама

Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић изјавио је да резолуција о Сребреници најмање има везе са жртвама грађанског рата у БиХ јер сви знају да је двије трећине 28. дивизије тзв. Армије БиХ погинуло у пробоју према Тузли.
Душан Павловић - Фото: РТРС
Душан ПавловићФото: РТРС

Павловић је навео да муслимани, посебно политичке елите, знају шта се дешавало током пробоја 28. дивизије у јулу 1995. године од Сребренице према Тузли.

- Сви то знају, али овдје није у питању истина, него политичка агенда. Кад говоримо о БиХ, ратни наративи су овдје постављени од панисламистичке радикалне структуре "Муслиманска браћа", којој је припадало руководство СДА - подсјетио је Павловић.

Према његовим ријечима, такозвана Армија БиХ је била војно крило "Муслиманске браће" у БиХ, те је то кључ разумијевања унутрашњих односа овдје.

- Зато они који су изашли из шињела Алије Изетбеговића и "Муслиманске браће", какав је и амбасадор БиХ у УН, немају проблем да и даље производе дестабилизацију у БиХ - рекао је Павловић новинарима у Бањалуци.

Њима, сматра Павловић, и јесте циљ да спријече успостављање демократских институција у БиХ, из простог разлога што је то препрека за успостављање шеријата.

С друге стране, додао је Павловић, Њемачка има свој интерес да овдје поново успостави колонијалне односе, као и САД да сачува свој дио колача на Балкану.

- Због свега тога, морамо бити хладне главе, паметни и упорни да истрајемо на цивилизацијским вриједностима и то је управо био задатак Независне комисије за утврђивање истине о страдању свих народа у Сребреници, коју је основала Влада Српске, да на цивилизацијским вриједностима и научно утврђеним чињеницама успостави реалност и односе у БиХ - навео је Павловић.