latinica  ћирилица
18/05/2024 |  17:45 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Кошарац: Чиме се заправо хвали Златко Лагумџија?

Хвали ли се нападом на уставни поредак у БиХ? Хвали ли тиме што је на најгрубљи начин злоупотријебио положај?, упитао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Хвали ли се тиме што је једнострано и самовољно упутио резолуцију у УН, без става и сагласности надлежних институција, прије свега Предсједништва БиХ, као јединог органа надлежног за вођење спољне политике? Са ким је Лагумџија усаглашавао било шта без претходне обавезне сагласности Предсједништва БиХ? - истакао је Кошарац.

Упитао је да ли се хвали тиме што ће бити директни кривац за трајне посљедице по унутрашње односе у БиХ и (не)могућност договора?

- Хвали ли се тиме што ће на основу лажи, подвала и фалсификата покушати да сатанизује српски народ у болесној тежњи за уништавањем Републике Српске? - рекао је Кошарац.

Кошарац каже дан је Лагумџија лажни социјалдемокrрата.

- Увијек је био допуна политици Алије Изетбеговића, његов ратни функционер и човјек који је '90-их година рушио тадашњи Устав СР БиХ. Данас руши дејтонску структуру и дејтонски Устав. И тада, као и данас циљ им је био исти - стварање исламске државе - рекао је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Истиче да су тада имали исламску декларацију, а данас имају резолуцију.

- Исламска држава БиХ није успјела '90-их година. Неће успјети ни данас, ма колико се западни спонзори и коспонзори трудили да кроз срамну резолуцију оперу крваве руке од властитих злочина на Блиском истоку - додао је.

Каже да та  резолуција у историјском контексту неће значити ништа, али ће умногоме утицати на политичке односе и даље продубљивање кризе у БиХ. 

- О томе је требало да размишљају они који су унилатерално покренули питање њеног усвајања у УН. Лагумџија је први у низу који ће морати да одговара за то. И ту се поново показује исправност политике српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић да против њега поднесе кривичну пријаву - навео је.

Резолуција неће донијети ништа добро ниједном народу у БиХ. Неће ни Златко Лагумџија постати историјска личност. Тек један у низу који су свесрдно допринијели распаду БиХ, закључио је Кошарац.