latinica  ћирилица
18/05/2024 |  18:39 ⇒ 18:47 | Аутор: sputniknews.com

Код Будве уловљена плава ајкула: Дуга три метра, а тешка скоро 200 килограма (ФОТО)

Члан Клуба за спортски риболов "Ширун" Рајко Бојановић уловио је плаву ајкулу (модруља) у будванском акваторијуму тешку између 150 и 200 килограма.
Модруљ (фото:  EPA-EFE/Manuel Lorenzo - илустрација) -
Модруљ (фото: EPA-EFE/Manuel Lorenzo - илустрација)

Модруљ је дугачак више од три метра, а уловљен је на отвореном мору на пливајући парангал, преноси РТЦГ.

Бојановић је за портал РТВ Будва казао да ће морски пас бити препариран у Природњачком музеју Црне Горе, као и да је изложба планирана у септембру ове године.

Препарирана ајкула служиће у музеју у едукативне сврхе, саопштио је за портал РТЦГ сарадник у истраживању на которском Институту за биологију мора Илија Ћетковић.

Ћетковић за Портал РТЦГ објашњава да модруљ није врста чији је излов забрањен у Црној Гори.

- Ради се о најчешћој врсти из групе пелагичних ајкула у свету. Чест је случајан улов приликом риболова туна и сабљарки. Медитеранска популација се од релативно скоро сматра угроженом. Тренутно је у процесу ажурирање листе заштићених врста Црне Горе. Институт је већ доставио попис врста, међу којима је и модруља - наводи Ћетковић.

Улови и виђења модруља из протеклих година, показују да се он у водама Јадрана најчешће среће током пролећа.

- Иако се као најзаступљенија пелагична ајкула Јадрана виђа током целе године, готово се половина јединки забележи само у мају - наводе у Институту за биологију мора.

Модруљ је уобичајен и сталан становник Јадрана, као и већине свјетских мора.

- Улови већине ајкула и ража нису значајни са економског гледишта, већ често имају и нежељене ефекте. Тако у риболову плутајућим парангалима, модруљи и пелагичне раже проузрокују штету рибару оштећењем риболовног алата и уништавањем мамаца намењених циљаним тунама и сабљаркама. С обзиром на то да готово немају економску вриједност, већ напротив, тежимо томе да се њихов нежељени улов смањи колико је то могуће - наводи се у ранијој објави Института за билогију мора.