latinica  ћирилица
18/05/2024 |  18:46 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Произвођачи из Српске запажени на Новосадском сајму (ВИДЕО)

На 91. Међународном сајму пољопривреде, у Новом Саду представила су се и привредна друштава и пољопривредни произвођачи и прерађивачи из Републике Српске.
Новосадски сајам пољопривреде - Фото: РТРС
Новосадски сајам пољопривредеФото: РТРС

Ово је била и прилика за успостављање пословних контаката, договарања будуће сарадње и проширења тржишта. Технолошке иновације, агротехничке мјере и најновија достигнућа у аграру, унапређују овај сектор.

Излагачи из Српске знају да је Новосадски сајам увијек прилика да се покажу у најбољем свјетлу, успоставе нове пословне контакте и прошире тржиште.

Радомир Вукелић, Пољопривредна задруга Клековача из Дринића, каже да се ова задруга бави узгојем традиционалних сорта житарица и њиховом прерадом у интегрална брашна. Своје производе пласирају на подручју цијеле БиХ.

Марко Арсенић, предузеће Дуб Гарден из Козарске Дубице, рекао је да се једини на овим просторима баве производњом пољопривредне механизације за почетну и крајњу обраду земљишта. Њихов познати производ је дубичка тешка дрљача, а на Сајму су изложили примјерак дужине од девет метара.

Да је пољопривреда један од стратешких праваца развоја Републике Српске, потврдио је и ресорни министар Саво Минић. Он је истакао значај технолошких иновација, као и улагања најсавременије технологије, без којих се не може заштити пољопривредни произвођач.

Министар је изразио наду да ова аграрна година буде повољнија за пољопривреднике и да донесе богатији урод него прошла.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, истакао је да Српска има велике потенцијале и у енергетици и у пољопривреди. На тим основама, како сматра, заједничким радом ови потенцијали се могу искористити. 

Многи из Српске и окружења много тога могу да науче и од Института за повртарство из Смедеревске Паланке којем је признато скоро 280 различитих сорти и хибрида.

Дејан Ђурић, директор Института за повртарство Смедеревска Паланка, рекао је да Инсттут има споствену производњу на 180 хектара, као и производњу код својих коопераната на 200 хектара.

Више од 1.200 излагача из Србије и 40 земаља је на 47.000 квадратних метара отвореног и 11.00 сајамског затвореног простора. Новосадски сајам пољопривреде биће бити затворен у четвртак додјелом награда најуспјешнијим излагачима.