latinica  ћирилица
18/05/2024 |  21:17 ⇒ 21:30 | Аутор: СРНА

Фестивал "Ђерам" окупио 300 малишана, чувара српске традиције

У Прњавору је данас одржан Међународни фестивал дјеца чувари традиције "Ђерам" на којем је учествовало 300 чланова културно–умјетничких друштава из Српца, Угљевика и Прњавора.
Међународни фестивал дјеца чувари традиције "Ђерам" - Фото: СРНА
Међународни фестивал дјеца чувари традиције "Ђерам"Фото: СРНА

Љепота која се видјела на улицама Прњавора и на Градском тргу показује колико су млади одлучни да чувају традицију и обичаје свог народа.

Домаћин фестивала било је Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета", а умјетнички руководилац Дјечијег ансамбла Драгана Игњатић рекла је да је ово трећа година како је "Просвјета" дио лијепе приче коју је изњедрио фестивал "Ђерам".

- Поносни смо јер је данас своје знање у игри и пјесми представило 120 малишана из гостујућих друштава и 180 малишана из прњаворске "Просвјете" - изјавила је Срни Игњатићева.

На Фестивалу су осим "Просвјетиних" дјечијих ансамбала из Прњавора, Штрбаца и Насеобине Лишња учествовали и Српско културно–умјетничко друштво /СКУД/ "Бели анђео" из Српца, Културно-умјетничко друштво "Равно Поље" из Равног Поља, Ансамбл народних игара "Лијевче" из Разбоја и полазници Дјечијег вртића "Микиленд" из Прњавор.

Предсједник СКУД-а "Бели анђео" Жаклина Брезовац рекла је да је важно код дјеце од најранијег узраста стварати осјећај за српску културу и обичаје.

Предсједник КУД-а "Равно Поље" из Угљевика Косана Митровић изјавила је да их за "Ђерам" вежу лијепа искуства, попут очувања културе и обичаја српског народа, али и дружење дјеце.

Она је истакла да је од великог значаја и то што неки од њих када их живот одведе у иностранство своју пјесму и игру чувају и његују, иако су далеко од завичаја.

Јордан Куваља из Ансамбла народних игара "Лијевче" из Разбоја истакао је да кроз умјетнички и наставни програм својих 35 чланова дјечијег ансамбла настоје научити да буду добри чланови друштва, али прије свега добри људи.

- Фестивал "Ђерам" је посебан јер са друштвима из Србије и Хрватске стварамо нови амбијент, повезујемо наша друштва, а најважније је дружење и стварање нових пријатељстава. Поносни смо када у наше мало село дођу друга друштва и када једни другима представљамо своје обичаје - истакао је Куваља.

Смотру дјечијег фолклорног стваралаштва данас је поздравио и градоначелник Прњавора Дарко Томаш, који је рекао да је било неизмјерно задовољство видјети на градском тргу озарена дјечија лица.

- Захвалност "Просвјети", дјеци, родитељима, умјетничким руководиоцима, гостима који су дошли у Прњавор јер на прави начин уче дјецу да чувају нашу традицију и обичаје. Увјерен сам да ће оваквих добрих догађаја бити све више - рекао је Томаш.

Међународни фестивал дјеца чувари традиције "Ђерам" данас се одржава у четири града у Републици Српској и Србији, а наредни је у суботу, 25. маја у Руми.

"Ђерам" ове године окупља 44 КУД-а из БиХ, Србије, Хрватске и Румуније.