latinica  ћирилица
18/05/2024 |  22:03 ⇒ 19/05/2024 | 08:29 | Аутор: sputniknews.com

Румунска сенаторка упутила писмо УН: Оставите Србију на миру

Румунска сенаторка и предсједница СОС партије Диана Јовановић Шошока упутила је отворено писмо УН поводом предлога о обиљежавању такозваног геноцида у Сребреници, за који, како додаје, окривљују невини српски народ 29 година након оружаног сукоба који су изазвали НАТО и САД, и поручила да оставе Србију на миру и да престану да провоцирају Балкан.
Генерална скупштина УН (Фото: EPA/SARAH YENESEL) -
Генерална скупштина УН (Фото: EPA/SARAH YENESEL)

- Оставите Србију на миру! Нека српски народ сам гради своју судбину и престаните да тако олако октивљујете друге - навела је Шошока у писму УН достављеном Танјугу, а у којем је поручила земљама који подржавају резолуцију да се прво добро загледају у сопствено двориште.

У писму поручује да Румуни неће стајати по страни и да неће оставити српску браћу у настојањима појединих земаља да поткопају суверенитет Србије и осталих земаља.

- Савјетујемо вам да не провоцирате Балкан! Сад је доста! Готово је! Доста! Поштујте нас! Ми смо суверене и независне државе, и јасно и гласно вам кажемо: Овде је црвена линија - навела је сенаторка.

Покушај неких држава да 23. маја изгласају резолуцију, како истиче, представља неоправдан, неправедан и неизрецив атак на историју и суверенитет Србије, као и покушај прљаве уцјене Београда како би се Србија потчинила и издала своју нацију и државни суверенитет.

- Иронија је да резолуцију, уз Руанду, спонзорише Немачка која је заборавила на геноцид и холокауст који је изазвала у Другом свјетском рату и сада се ставља у позицију универзалног тужиоца - навела је Шошока уз оцену да је Србија сада нападнута на најперверзнији начин, након што јој је Косово одузето силом.

- Резолуцијом не угрожавате само Србију и мир у региону, већ и друге земље које увек могу бити лажно оптужене када колективни Запад жели да им се освети или да их баци на колена - навела је и нагласила да ће, ако резолуција буде усвојена, а савјетује им да се не усуде на тај корак, само појачати сукоб.

Оцјењује да таква намјера, после 29 година не представља ништа осим трговине утицајем, кршење међународних уговора и подривање међународног правног поретка који УН треба да штите тако да га не униште.

Јовановић Шошока наводи да је циљ оних који желе Србију да оптуже на основу измишљене кривице и тај да је натјерају да се усклади са глобалним захтјевима, да деградирају њен статус суверене државе како би била пример за казну државама који би хтеле да афирмишу сопствену националну и међународну политику.

Она у писму пита УН зашто не усвоје резолуцију против Израела за геноцид у Палестини и наглашава да је то оно што управо треба да учине 23. маја. Такође, додаје да би требало да размисле да се гласа и о резолуцији о геноциду који је запад починио у толико наврата, почевиши од онога у својим колонијама.

Додаје да можда не би шкодило осудити и Аустроугарску за геноцид у Трансилванији.

- Једини кривци за геноцид у Србији су НАТО и САД, који, као и на Косову, одржавају логику сукоба широм свијета - навела је она.

Наглашава да би жељела да позове сваку земљу која намјерава да подржи ту резолуцију да истражи сопствену историју почевши од Њемачке, која лако баца озбиљне оптужбе као што је геноцид. Додаје да би управо због тога Берлин требало да буде више понизан и да више ћути.

Шошока је јуче у разговору за Танјуг поред тога што је најавила да ће упутити писмо УН навела и да се нада да се неће десити да резолуција буде усвојена.

- Али, нажалост ако се деси, то значи да ћете бити највећи примјер како се једна држава може окупирати лажима - рекла је Јовановић Шошока и додала да Србија за обичне људе, за Румунију и њене политичаре неће бити "жигосана", већ херој.

- За нас, за праве људе, за нас из Румуније, па и политичке личности попут мене, ви ћете бити наши хероји. И зато морамо да вас бранимо и да вам помогнемо да се одбраните пред овим масовним нападом - нагласила је Јовановић Шошока и додала да све државе на Балкану имају дужност и обавезу да нас бране.