latinica  ћирилица
19/05/2024 |  10:33 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

"Дани Русије у Републици Српској" (ФОТО)

У оквиру фестивала "Дани Русије у Републици Српској" у просторијама Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци данас ће бити представљене могућности образовног, истраживачког и иновационог система Русије у оквиру тематског блока "Јавна дипломатија, наука и образовање у Руској Федерацији: могућности".
Дани Русије у Српској - Фото: РТРС
Дани Русије у СрпскојФото: РТРС

Предсједник Књижевног удружења "Сусрет" из Требиња Милана Бабић рекла је да ће се сутра одржати округли сто на који ће се укључити преставници Чеченије, Татарстана, руског Дома народа и Сјеверно кавкаског региона, те замјеник министра чеченске републике.

Како је прецизирала, трећег дана Фестивала биће присутни и представници Српске и еминентни стручњаци.

- Узели смо Руску Федерацију као модел сарадње. С обзиром на цјелокупне притиске који се око нас дешавају и покушај неког фабриковања конфликта, ми идемо на лијепе, културне цивилизацијске приче, сарадње различитих култура, цивилизација и достугнућа. На Фестивалу се представљају и руски фондови, институти, иновациони системи, те космичка достигнућа - истакла је Бабићева.

Дани Русије у Српској (Фото: РТРС)

 

БиХ не би имала дипломатију да није Републике Српске, изјавио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

- У том случају БиХ би имала само Министарство унутрашњих послова које се бави само подстицањем унутрашњих сукоба и сарадњом са нарко-картелима - рекао је Галијашевић.

Галијашевић, који присуствује на Међународном фестивалу "Дани Русије у Републици Српској" оцијенио је да је ово најзначајнији дипломатски догађај.

- Овдје смо угостили наше пријатеље из Русије који полазе са јасне позиције очувања међународног права, заштите Дејтонског споразума и једнаких права уставотворних народа. Сутра ће бити округли сто на којем ће се укључити многи значајни званичници Русије која је енергично против заоштравања и сукобљавања између народа из било којих побуда да ти сукоби долазили. Од Дејтонског споразума до данас разним потезима међународне заједнице, разнима активностима политичког Сарајева, без обзира да ли било црвено или зелено – СДП-ово грађанско или исламистичко СДА, увијек смо видјели разне иницијативе које су директно доводиле у питање Дејтонски споразум - истакао је Галијашевић и додао да је Русија велики пријатељ Републике Српске, али и БиХ. 

Организатори су за сутра најавили округли сто "Дијалог култура: искуство заједничког живота народа Русије и Републике Српске" на Факултету политичких наука.

Манифестација "Дани Русије у Српској" трајаће до 20. маја.