latinica  ћирилица
19/05/2024 |  10:55 ⇒ 11:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Суд у Лондону у понедјељак одлучује о изручењу Асанжа САД

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж сутра ће сазнати да ли је изгубљена 13-огодишња правна битка коју води против изручења из Велике Британије у Сједињене Државе, гдје је оптужен за шпијунажу.
Џулијан Асанж (Фото: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA/илустрација) -
Џулијан Асанж (Фото: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA/илустрација)

Двоје судија Вишег суда у Лондону сутра ће одлучивати да ли британски суд прихвата увјеравања Вашингтона да се Асанж (52) током суђења за шпијунажу у САД неће суочити са смртном казном и да ће моћи да се позове на Први амандман америчког Устава о праву на слободу говора, преноси Ројтерс.

Асанжов правни тим каже да су отворене опције - да би могао да се нађе у авиону за Америку у року од 24 часа, да би могао бити ослобођен или да би његов случај могао да иде у нову, вишемјесечну правну процедуру.

- Имам осјећај да би било шта могло да се догоди у овој фази. Он би могао бити изручен или могао би да буде ослобођен - рекла је прошле недјеље Асанжова супруга Стела.

Викиликс је објавио стотине хиљада повјерљивих америчких војних докумената о ратовима САД у Авганистану и Ираку, као и низ дипломатских депеша, због чега америчко тужилаштво Асанжа терети за кршење Закона о шпијунажи.

Асанжове бројне присталице у свијету оцјењују да је тужба против њега напад на новинарство и слободу говора и освета.

Бројне групе за људска права, али и политичари, међу којима је аустралијски премијер Ентони Албанез, затражили су ослобађање Асанжа.

Џулијан Асанж је 2006. године основао Викиликс преко кога је објављивао повјерљиве или осјетљиве информације.

Викиликс је 5. априла 2010. године објавио видео снимак који показује амерички хеликоптерски напад у којем су убијени цивили у Багдаду, међу њима и двојица новинара Ројтерса.

Асанж је преко Викиликса 25. јула 2010. године објавио више од 91.000 докумената, углавном тајних америчких војних извјештаја о рату у Авганистану.

У октобру 2010. године Викиликс је објавио 400.000 повјерљивих војних досијеа који говоре о рату у Ираку, а сљедећег мјесеца и хиљаде америчких дипломатских депеша, укључујући и ставове страних лидера и процјене безбједносних
пријетњи.

Асанж је ухапшен 2010. у Великој Британији, али је у фебруару 2011. године пуштен уз кауцију.

Прекршајни суд у Вестминстеру у Лондону наредио је изручење Асанжа у Шведску по оптужници за силовање, али он се жалио на ту одлуку.

Британски Врховни суд одбацио је Асанжову жалбу, а пет дана касније он налази уточиште у амбасади Еквадора у Лондону и затражио политички азил.

Асанж је ухапшен 11. априла 2019. године након што му је Еквадор укинуо политички азил, а 1. маја је осуђен на 50 недјеља затвора од стране британског суда због кршења кауције.

Тренутно се налази у британском затвору гдје чека на саслушање у процесу екстрадиције.