latinica  ћирилица
19/05/2024 |  12:06 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Ђурђевић Стаменковски: Република Српска је лекција из родољубља и патриотизма

Република Српска је понос за цијели српски народ, лекција из родољубља и патриотизма, она није геноцидна творевине, изјавила је данас у Добоју министар породице и демографије Србије Милица Ђурђевић Стаменковски.
Милица Ђурђевић Стаменковски (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs) -
Милица Ђурђевић Стаменковски (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs)

Стаменковска је истакла да је Република Српска одговор на геноцид, на све притиске и покушаје да се српски народ који ту вијековима живи исели са огњишта, обесправи и доживи судбину сународника са других простора.

- Република Српска је понос за цијели српски народ, она је лекција из родољубља и патриотизма и светионик слободе и као таква неће моћи да буде оспорена без обзира на то какав буде исход гласања у Генералној скупштини УН - рекла је Стаменковска новинарима у Добоју.

Она је оцијенила да нико више у свијету, када је ријеч о резолуцији о Срребреници, ни међу онима који заговарају њено усвајање ни међу онима који је оспоравају, нема дилему да је ријеч о политичком документу који жели да остави далекосежне политичке посљедице, а мета је Република Српска.

- Они желе да након тога покрену доктрину за непризнавање оних ентитета који су према њима настали на ратним злочинима, на геноциду - рекла је Стаменковска.

Према њеним ријечима, очито је да нико не жели да обезбиједи мир и стабилност у БиХ већ супротно, да копањем по прошлости активира ново жариште, нове сукобе и нове подјеле, те је апеловала да грађани који живе у БиХ на тако нешто не насједају.

Она је указала на неправду неслућених размера то што се нигдје не констатује да је више од 3.500 Срба страдало у сребреничком крају и да су они који су их починили углавном прошли некажњено.

Очигледно је, каже, да српски народ никада није хтио да тргује својим жртвама и никада није желио да их ставља у политички контекст.

- Зато нисмо алармирали читаву међународну заједницу и тражили да наше жртве добију сатисфакцију тиме што ће бити усвајани некакви документи или резолуције - додала је она.

Она је истакла да је веома значајно што је одговор на све саборност и јединство српског народа и што ће заједнички скуп који је заказан за 8. јун бити порука да ће се Срби држати заједно без обзира на то какве неприлике буду биле пред нама.

- Република Српска ће за нас остати и оно што је слово Дејтона, али прије свега израз народа и њихових потреба да овдје буду своји на своме - рекла је Стаменковска.

Указала је да се укључила велика дипломатска машинерија и да је Србија ангажовала све расположиве ресурсе да, ако ништа друго, осујети намјеру да убједљивом већином усвоје резолуцију.

- То што су је одлагали неколико пута најбоље говори да нису били сигурни у исход самог гласања и да су морали далеко већа средства да уложе и далеко више лобистичких центара да покрену како би усвојили такав документ - оцијенила је Стаменковска.

Она је додала да ће 24. маја цијела Србија, дан послије најављеног гласања о резолуцији, подићи тробојке и послати поруку да су Срби поносан народ, а не геноцидан или злочиначки како покушавају да га етикетирају.