latinica  ћирилица
19/05/2024 |  12:11 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Мастиловић: Намјера резолуције о Сребреници је да послужи као алат за уништавање Српске

Намјера је да резолуција о Сребреници директно послужи као алат за уништавање Републике Српске и додатни притисак на Србију, изјавио је директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.
Драга Мастиловић - Фото: РТРС
Драга МастиловићФото: РТРС

Мастиловић је упозорио да "само наивни могу помислити да покушај доношења резолуције о Сребреници није усмјерен на стигматизацију читавог српског народа и да српска наука треба да крене у припрему резолуције о геноциду над српским народом у НДХ".

- Искрено се надам да већина земаља неће подржати ту резолуцију, да схватају о чему се ради и да ће просто препознати намјере спонзора и предлагача те резолуције - нагласио је Мастиловић.

Према његовим ријечима, независно од тога да ли ће резолуција бити усвојена или не потребно је да српска наука и дипломатија крене у припрему резолуције о геноциду над српским народом који су починили Хрвати и муслимани у току Другог свјетског рата.

- Када говоримо о геноциду над Србима, стално употребљавамо појам "усташе". Па није ваљда било толико усташа? То је онда била читава армија усташа. То је један геноцидни план да се Срби западно од Дрине у потпуности истријебе. Геноцид је почињен на читавом подручју НДХ - напоменуо је Мастиловић.

Мастиловић је рекао да је и међународни фестивал "Дани Русије у Републици Српској" прилика да се научно продре у дешавања деведесетих година прошлог вијека.

- Постало је јасно да су неки друштвено-политички процеси који су се одвијали на пост-југословенском и пост-совјетком простору просто идентични. Посебно се у посљедње вријеме научно покушава одредити који су то фактори у Европи који су генерисали и руковали југословенском кризом - навео је Мастиловић.

Он је оцијенио да се препознаје исти рукопис и када је у питању и пост-југословенски и пост-совјетски простор.

- Јако је добро што су колеге у Русији схватили ту врсту идентичности процеса који су усмјерени и против српског и руског народа. Једино на тај начин можемо научно дати одговоре и будуће смјернице кретања руског и српског народа - закључио је Мастиловић.