latinica  ћирилица
19/05/2024 |  13:33 | Аутор: СРНА

Ђурђевић Стаменковски: Здрава породица - темељ сваке здраве нације

Министарка породице и демографије Србије Милица Ђурђевић Стаменковски истакла је да су Србија и Република Српска једна породица и да ће се министарство на чијем је челу укључити у пројекте који буду покретани у Српској јер је заједнички циљ да се рађају дјеца и да живе здраве породице.
Милица Ђурђевић Стаменковски - Фото: СРНА
Милица Ђурђевић СтаменковскиФото: СРНА

Стаменковска је нагласила да је здрава породица темељ сваке здраве нације и да је веома значајно да се, у данашњој ери глобализације, информација и неког комформизма који постоји у 21. вијеку, промовише породица као најсигурније мјесто за живот.

- Треба да будемо упућени једни на друге, да бринемо једни о другима и да заједно пружимо одговор на велики изазов са којим се суочава не само српски народ већ и бројни европски народи, а то је биолошки опстанак - рекла је Ђурђевић Стаменковски у Добоју, гдје је присуствовала првој великој породичној шетњи у Српској која је окупила више стотина грађана.

Она је упозорила да се народ суочава са проблемом бијеле куге и да зато на нивоу институција и цијелог друштва треба наћи рјешења да се конкретним мјерама допринесе пронаталитетној политици.

Похвалила је власт у Добоју за пронаталитетне мјере, од којих је издвојила суфинансирање куповине стамбене јединице младим брачним паровима.

Предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце "Четири плус" Републике Српске Миладин Готовац рекао је новинарима да је данас у Добоју дата подршка породичним вриједностима.

Он је захвалио институцијама Републике Српске, посебно Влади и Народној скупштини, на усвојеним пронаталитетним мјерама захваљујући којима је олакшан живот вишечланим породицама.

Према његовим ријечима, за потребе вишечланим породица у буџету Републике Српске предвиђено је око 60 милиона КМ, а сваки мјесец помоћ у Српској прима 4.300 вишечланих породица у којима је један од родитеља незапослен.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да су дјеца основ друштва, па тако и Добоја и Републике Српске, и да је у томе веома важна подршка институција Републике Српске али и матице Србије.

Више стотина грађана данас је учествовало у Великој породичној шетњи улицама Добоја од Саборног спомен-храма Рођења Пресвете Богородице до Парка народних хероја.

Ову манифестацију су поводом Свјетског дана породице организовали Удружење породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Републике Српске, добојска удружења вишечланих породица "Четири плус" и "Понос" и Град Добој.

Циљ манифестације је да се укаже на важност породице и породичних вриједности у савременом друштву те о демографским изазовима.