latinica  ћирилица
19/05/2024 |  15:50 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

По одлуци Сабора СПЦ-а нова титула владике Фотија биће митрополит зворничко-тузлански

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије изјавио је данас да ће по одлуци Светог архијерејског сабора његова нова титула бити митрополит зворничко-тузлански, објављено је на сајту Епархије.
Епископ Фотије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Епископ ФотијеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ова титула ће почети званично да се примјењује када службено о томе добијемо писану одлуку Сабора. Верујемо да ћемо од Светог Синода добити и упутство, како и када нове титуле можемо примењивати и користити", појаснио је владика Фотије.

Он је додао да добијање ове древне титуле лично сматра благословом Цркве и да на то гледа као на заједнички допринос свих црквених дјелатника и вјерника кроз историју, посебно од 1920. године, када је Епархија из статуса Митрополије, зарад јединства Цркве, враћена у статус Епархије.

- Титуле нису ту да се гордимо њима, већ да их оправдамо својим подвигом и добрим делима - рекао је епископ Фотије.

У тексту се наводи да је на овом Сабору посебан дар Божији била промјена титула појединих епископа СПЦ.

- Титуле наших епископа нису из многих разлога дуго времена мијењане, а на ранијим Саборима су наговјештаване више пута - рекао је епископ Фотије.

Он је додао да се мијењају историјске прилике у којима Црква живи, на шта највише утичу ратови и друге животне недаће, земљотреси, поплаве, а код Срба - сеобе и прогони.

- Када би се земаљске и историјске прилике нормализовале и Црква би се враћала свом уобичајеном животу и мисији и многе ствари су се враћале у канонски поредак. Тако је сада дошло до потребе да се наше историјске титуле врате, из једноставног разлога што имају своју дугу црквено-историјску традицију, али и из потребе мисије и свједочења Цркве - оцијенио је владика.