latinica  ћирилица
19/05/2024 |  16:16 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

На молитвишту поново постављен крст, након што су претходна три оскрнављена

На молитвишту у српском насељу Горња Бријесница, на простору Лукавца у Федерацији БиХ, данас је поново постављен и освештан крст, након што су претходна три оскрављена, а почионици никад нису пронађени.
Лукавац - насеље Горна Бријесница - поново постављен и освештан крст - Фото: СРНА
Лукавац - насеље Горна Бријесница - поново постављен и освештан крстФото: СРНА

Представник Завичајног удружења мјештана Горње Бријеснице Лазо Трипуновић рекао је Срни да молитвиште за протјеране Србе представља мјесто поновног окупљања и наде за повратак на некадашња огњишта у насељу које је прије рата имало 570 Срба.

Он је поручио да претходни вандализми неће зауставити започету обнову кућа, те напоменуо да је тек поршлог новембра, први пут након 29 година, у српском заосеку Матићи постављен кров на још девастираној кући Радомира и Јадранке Недић, њиховим властитим средствима.

- Кућу је након њих обновио и Милош Ковачевић, а припремају се и други - изјавио је Трипуновић.

Он је изразио задовљство што су данашњој свечаности присуствовали и начелник општине Петрово Озрен Петковић и делегација општине Вукосавље, којима је захвалио за досадашњу помоћ.

Према његовим ријечима, представници града Лукавца иако позвани нису присуствовали данашњем догађају.

Крст на молитвишту освештао је свештеник пурачићке парохије Јеленко Лазић.

Некадашњи српски мјештани Горње Бријеснице су 20. марта организовали протест на молитвишту због оштећења крста, трећег по реду, а тада су скуп подржали начелници општина Петрово и Вукосавље Озрен Петковић и Борислав Ракић.

Тада је исказано незадовољство због безуспјешних досадашњих напора и апела федералним институцијама да се на овом подручју ограничи ловство и побољша безбједност.