latinica  ћирилица
19/05/2024 |  16:56 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Вјера - оруђе разумијевања

Оруђе разумијевања тајне живота, радости, љепоте, пуноће, истине и правде јесте вјера, рекао је данас Његова светост патријарх српски Порфирије.
Патријарх Порфирије  (Фото:spc.rs/patrijarh-porfirije) -
Патријарх Порфирије (Фото:spc.rs/patrijarh-porfirije)

У бесједи у Храму Светог Саве на Врачару у Недјељу мироносица српски патријарх је говорио о мироносицама које су отишле са намјером да помажу тијело Господње миром које је било положено у гробницу, али их је Бијели анђео дочекао ријечима да је Христос васкрсао.

Српски патријарх је нагласио да смисао и пуноћа живота извиру из гроба Христовог, јер гроб није посљедње што Господ пролази већ пролаз из смрти у живот.

- Наравно да ту логика људска нема објашњење. Зато су разни покушавали да одређујући ту тајну победе живота над смрћу објасне говорећи да је неко украо тијело, или да су били потплаћени чувари који су стајали крај гроба, или да је напросто гроб морао да се испразни како би неко други био сахрањен у њега - рекао је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, нема те логике, ума и разума који има свој почетак и крај у овом свијету, у историји, који може то да појми.

- Оруђе разумевања тајне живота, радости, љепоте, пуноће, истине и правде јесте вјера. Вера која обухвата читаво наше биће и наш ум и срце и тијело, вјера која прожима сваки дамар нашега постојања. Ту и такву вјеру, прожету, удружену са љубављу, имале су и жене мироносице - истакао је патријарх.

Његова светост је указао да нема сумње да су и мироносице биле уплашене, да су и оне имале сумњу, али да оци Цркве кажу да су као и сваки светитељ Божји биле обузете и прожете љубављу која сваки страх надилази и побјеђује.

Патријарх српски је напоменуо и да Господ показује да је већи онај који има љубави и који има вјере од онога који има позицију, функцију.

- Иако је у Цркви Његовој све устројено по реду и поретку и свако треба да врши своје послушање, али пред Богом снага вере и љубави чини да је неко од неког другог ближи Христу, а он је сваком једнако близу и једнако свакога воли - рекао је патријарх Порфирије.

Српска православна црква организује вечерас поводом 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од преноса моштију Преподобног оца нашег Јустина Ћелијског, свечану академију у Позоришту на Терзијама са почетком у 19.00 часова.

О преподобном Ави Јустину бесједиће епископ бачки Иринеј.

Његова светост је у петак, 17. јуна, у Музеју СПЦ у Београду отворио изложбу Преподобни Јустин Ћелијски – ризница духа и премудрости.