latinica  ћирилица
19/05/2024 |  17:32 ⇒ 19:10 | Аутор: СРНА

У Москви одржана промоција руског издања књиге "Наоружавање истином" Милана Љепојевића (ФОТО)

Руско издање књиге "Наоружавање истином" Милана Љепојевића промовисано је данас у Сверуској државној библиотеци за стране књижевности у Москви, а аутор истиче да је веома успјешно представљено оно чиме се књига бави.
Промоција књиге Милана Љепојевића - Фото: Уступљена фотографија
Промоција књиге Милана ЉепојевићаФото: Уступљена фотографија

Љепојевић је појаснио да се књига бави геноцидом над српским народом у НДХ од 1941. до 1945. године и покушајем фалсификовања Дејтонског мировног споразума, односно његове насилне промјене путем нелегалног високог представника и Уставног суда БиХ.

- У овој књизи смо представили и одакле то савезништво и пријатељство између руског и српског народа - рекао је Љепојевић Срни.

Промоција књиге Милана Љепојевића (Уступљена фотографија )

Он је додао да је било ријечи и о томе одакле то да Срби, који су били савезници САД, Француске и Велике Британије у Првом и Другом свјетском рату, од деведесетих година буду изложени санкцијама и да буду бомбардовани, док њихови противници у два свјетска рата, муслимани, односно Бошњаци и Хрвати, постану им савезници.

Љепојевић је навео да одговор који даје у овој књизи јесте да је циљ Запада, предвођеног САД, што потврђују и НАТО границе, Русија која располаже са једном трећином енергетских извора.

- То је њихов циљ, а на том путу до доласка до Русије препрека им је српски народ кога са руским народом и Руском Федерацијом везује вјековно пријатељство - рекао је Љепојевић.

Он је истакао да је ова презентација реализована уз помоћ Амбасаде Руске Федерације у БиХ и руског Министарства иностраних послова.

- Посебну захвалност дугујем Представништву Републике Српске у Москви на челу са Душком Перовићем јер без њиховог ангажовања ово не би могло бити реализовано - нагласио је Љепојевић.

Промоција књиге Милана Љепојевића (Фото: Уступљена фотографија )

Он је изразио посебно задовољство што су имали прилику да представе руско издање књиге у Москви док се у Бањалуци одржавају "Дани Русије у Републици Српској".

На промоцији су говорили члан Комисије за страдање српског народа у Сарајеву Виктор Безрученко који је био шеф Штаба УН за Сарајево 1993-1994. године и аутор је монографије о политичкој и војној инсторији Српске 1992-1995. године, помоћник шефа Катерде за историју јужних и западних Словена МГУ Ломоносов Владимир Путјатин, руководилац Балканског клуба МГИМО Олег Фролов и политиколог и оснивач веб-портала "Балканиста" Олег Бондаренко.

Књига "Наоружавање истином" објављена је 2020. године у издању "Независних новина", а годину касније исти издавач објавио је ову књигу на руском језику.

Преводилац књиге на руски језик је Натаља Милаковић, координатор Руског центра "Руски мир", док су рецензенти професор Саша Мићин и тада директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Руско издање књиге "Наоружавање истином" промовисано је у Руском центру у Бањалуци 22. фебруара, а у Београду је одржана 16. јуна 2022. године.