latinica  ћирилица
19/05/2024 |  17:34 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

На смотри фолклора око 650 учесника из Српске, Србије и Црне Горе

Међународна смотра фолклора у теслићком насељу Чечава окупила је око 650 учесника из 18 културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе.
Међународна смотра фолклора у Теслићу - Фото: СРНА
Међународна смотра фолклора у ТеслићуФото: СРНА

Организатор ове културне манифестације је Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Душан Станковић" из Чечаве, чији је представник Наташа Мастиловић рекла је да је ово спектакл, да су се у дефилеу могле видјети ношње из свих крајева.

Она је навела да се КУД "Душан Станковић" представља са шест кореографија, а доминирају кола чечавског краја.

- Извођачки ансамбл премијерно представља нову изворну кореографију "Заљубих се мајко" којим смо обухватили изворна кола Чечаве, Озрена и Посавине - изјавила је Мастиловићева.

Она је појаснила да кореографија укључује приказ како се преде вуна и плету чарапе, обичај који је већ и заборављен.

Здравко Кнежевић, члан КУД-а "Пива" из Плужина у Црној Гори, каже да други пут учествују на смотри у Чечави из које носе лијепе успомене.

- Припремили смо игре из "Пивског сијела", које су се традиционално изводиле у нашим селима, а данас нажалост све рјеђе - навео је Кнежевић.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић каже да је Чечава данас регионални центар фолклора, што је већ постало традиција и добар знак о гостољубивости ове општине.

Он је поздравио ентузијазам и истрајност КУД-а "Душан Станковић" али и свих осталих друштава која дјелују у овој општини.