latinica  ћирилица
19/05/2024 |  17:48 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Опозиција одбила позив владајуће коалиције; Неће на састанак о изборима (ВИДЕО)

Опозицоне партије из Републике Српске одбациле су позив владајућих странака да присутвују на сутрашњем састанку у Бањалуци, на којем је требало бити разговорано о очувању уставног поретка и права Српске да проведе изборе по сопственом закону.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Умјесто јединства српских странака, међусобне оптужбе.

Из СНСД-а наводе да је потпуно очигледно да је једина намјера опозиције била, да владајућа странка не изађе на изборе и да они коначно побједе, а могу да побиједе, кажу, једино када не би било СНСД-а.

Ни евентуални избори по закону Републике Српске, што би без сумње оснажило њен уставни капацитет, нису приближили власт и опозицију. Напротив, унијели су додатни раздор. Извјесно је да сутра у Бањалуци неће бити српског јединства. Опозиција замјера владајућим да се повукла пред Кристијаном Шмитом, они им узвраћају да само желе да приграбе власт тако што би СНСД и партнери бојкотовали изборе по Изборном закону БиХ.

- Чујем да неће да дођу на састанак. Дакле они су сада повријеђени што ћемо ми морати да изађемо на изборе и то никакво није признање ни Шмита ни никога, ми ћемо наставати поступак доношења Изборног закона и доћи ће сљедећи избори које ћемо провести по закону Српске - навео је лидер СНСД-а Милорад Додик.

- Ако је потребно правити позоришну представу од тог састанка, који ће послужити само као алиби СНСД да учествује на избори по објави ЦИК-а и наметнутом закону онда му СДС неће служити за то. Дакле, нећемо ићи на тај састанак - рекао је предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Поред СДС-а и ПДП-а и остатак српске опозиције излази на локалне изборе, по измјењеном Изборном закону БиХ, тврде не радо. Критике да тиме признају Кристијана Шмита адресирају на власт, а владајући им одговарају да су показали шта мисле о Српској, јер нису ни учествовали у доношењу Изборног закона Српске. Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да очигледно у опозицији не постоји било какав интерес да се заштити Српска.

- Ми и даље сматрамо да на те изборе не треба изаћи али ако будемо принуђени сигурно је да нећемо препусти власт онима које Српска не интересује. Видимо да они сада имају разноразне коментаре, па онда чујемо Драшка Станивуковића који каже како су Додик и СНСД подвили реп, како је он био спреман да спроведе изборе по Изборном закону Српске. А дан прије тога предсједник његове странке каже да ће пријавити и Драшка на изборе које организује ЦИК. Па какве су то лицемјерне подвале на које не може да падне ни дијете у вртићу? - навео је Ковачевић.

Изборни закон Републике Српске заустављен је у Вијећу народа. У међувремену је ЦИК расписао изборе по тзв.Шмитовом закону и дао рокове за пријаве странака. У СНСД-у кажу да ће изаћи на изборе и тиме предуприједити “косовски” сценарио када је десетак бирача изабрало албанске начелнике српских општина. Евентуални бојкот кажу ишао би у корист опозицији.

- Они су мислили или се надали да ћемо ми остати изван ових избора,а странци су њима рекли изађите на изборе по Шмитовом закону а ми ћемо касније увести ваше изабране функционере у општинске органе управе и тако се ријешити републичке власти ,али нису рачунали да смо ми то препознали - додао је Додик.

- Веома ми је драго да је неподјељено мишљење у Главном одбору ПДП што смо реаговали одмах и категоришчки одбацили позив на састанак за понедељак на ову тему. Још једном смо устврдили да је њихов приједлог Изборнг закона Српске само фарса - рекао је генерални секретар ПДП-а Ненад Вуковић.

И мање странке из владајућег блока најављују учешће по Изборном закону БиХ, али су спремни да то раде по Изборном закону Српске када ступи на снагу. Рок за овјеру учешћа на локалним изборима истиче 24. маја, а до сад се укупно пријавило 290 полиитчких субјеката, што странака, независнихи кандидата националних мањина.