latinica  ћирилица
19/05/2024 |  18:52 ⇒ 21:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Мрак и магла отежавају потрагу за хеликоптером Раисија, укључила се војска (ФОТО/ВИДЕО)

Хеликоптер, у којем се налазио предсједник Ирана Ибрахим Раиси, имао је отежано слетање на сјеверозападу Ирана. У хеликоптеру су се налазили и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан, као и гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати.
Ирански хеликоптер (Фото: EPA/ALI HAMED / IRNA NEWS AGENCY HANDOUT ) -
Ирански хеликоптер (Фото: EPA/ALI HAMED / IRNA NEWS AGENCY HANDOUT )

Према првим информацијама, хеликоптер је имао тешко слетање у граду Џулфа у иранској провинцији Источни Азербејџан.

Спасилачки тимови стигли су у подручје несреће, преноси агенција ИРНА. Најмање 40 тимова за брзо реаговање трага за хеликоптером. Делегација иранске Владе на челу са потпредсједником упутила се на мјесто инцидента, саопштио је портпарол иранске Владе.

Начелник генералштаба иранске војске Мохамед Багери наредио је да се сви ресурси војске и елитне Револуционарне гарде и укључе у потрагу и спасилачку операцију, преноси Тасним.

Шеф иранског друштва Црвеног полумјесеца Берхосеин Коливанд рекао је да 40 тимова за брзо реаговање трагају у свим правцима како би пронашли хеликоптер у којем се налази предсједник Раиси и његови сапутници, али да су временске прилике веома неповољне и пролаз отежан, као и да се акције трагања и спасавања спроводе уз све напоре.

Портпарол иранског Одјељења за ванредне ситуације, Бабак Јектапараст, саопштио је да је у област гдје се догодило принудно слетање хеликоптера који је превозио Раисија и његове сарадника послато осам возила хитне помоћи

Министар унутрашњих послова Ирана Ахмад Вахиди потврдио је да је данас хеликоптер са иранским предсједником Ебрахимом Раисијем имао инцидент при слетању у источном Азербејџану.

Он је навео да су се данас након отварања бране Киз Каласи којем је присуствовао и предсједника Азербејџана Илхам Алијев, Раиси и пратња враћали са неколико хеликоптера, од којих је један имао "принудно слетање" због лошег времена, пренијела је агенција Тасним.

Вахиди је додао да су спасилачке екипе послате у то подручје, али да ће због магле и непроходности терена можда бити потребно време да се стигне до хеликоптера.

- Комуницирали смо са сапутницима председника, али је због подручја, комуникација отежана и чекамо да спасилачке екипе стигну до мјеста несреће и слетања хеликоптера, и дају нам информацију - рекао је Вахиди.

Иранска агенција ИРНА пренијеле је раније, позивајући се на извјештаје појединих медија, да је хеликоптер са Раисијем наводно имао "инцидент при слетању".

Раиси је путовао у иранску провинцију Источни Азербејџан.

У Раисијевом конвоју била су три хеликоптера, од којих су два са министрима и званичницима безбедно стигла на одредиште, преноси агенција Тасним.

Наводи се да су неки од председникових сапутника у хеликоптеру успели да контактирају контролни центар, и да је тиме порасла нада да ће се овај инцидент завршити без жртава.

Спасилачке снаге Црвеног полумјесеца и додатне војне и полицијске снаге започеле су масовну операцију на проналажењу хеликоптера након првих извјештаја о могућој несрећи, наводи Тасним.

Међу путницима хеликоптера, осим Раисија, били су и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати и још неколико других, наводи ИРНА.

У међувремену, агенција Фарс је након извештаја о инциденту са хеликоптером Раисија, позвала Иранце "да се моле" за предсједника, пренео је Ројтерс.