latinica  ћирилица
19/05/2024 |  19:13 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Руска академска заједница: Резолуцију предлажу они који починили најстрашније злочине у историји (ВИДЕО)

Срамну резолуцију о Сребреници предлажу управо они који су починили геноцид и најстрашније злочине у историји човјечанства. Рекли су ово представници руске академске заједнице, другог дана манифестације "Дани Русије у Републици Српској".
Дани Русије у Српској - Фото: РТРС
Дани Русије у СрпскојФото: РТРС

Рекли су ово представници руске академске заједнице, другог дана манифестације "Дани Русије у Републици Српској".

Њихове колеге из Српске, кажу да српски народ на ту резолуцију треба да одговори својом резолуцијом о страдању у НДХ.

И на данашњем форуму исказано је снажно пријатељство српског и руског народа и могућност још веће сарадње у области образовања и науке.

Руско НЕ покушају етикетирања српског народа као геноцидног у Уједињеним нацијама, чуће се и 23. маја када је заказана сједница Генералне скупштине. Иза тог НЕ стоји политичко руководство Руске Федерације, али и академска заједница. Знамо шта је исправно и нећемо прихватити оно што нам са Запада покушавају наметнути, чуло се током другог дана манифестације "Дани Русије у Републици Српској".

- Политички потез, прије свега од стране, што је и најчудније, од стране земаља које су стварно криве и одговорне за стварне и највеће геноциде или уопште у историји човјечанства или рецимо у неким задњим деценијама - рекао је виши научни сарадник Руског дома у Београду Георгије Енгељгардт.

Намјере предлагача и спонзора Резолуције о Сребреници су очигледне и то не виде само они који то не желе да виде, став је академске заједнице Српске. Крајњи циљ је - уништити Републику Српску.

- Ја сматрам да само наивни могу помислити да покушаји доношења Резолуције о Сребреници није усмјерен на стигматизацију читавог српског народа и директно може и треба да послужи као алат за уништавање Републике Српске, за додатни притисак на Србију - каже директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.

Исзтакао је да би, какав год исход гласања у Генералној скупштини био, представници српског народа требало да припреме Резолуцију о геноциду над Србима у НДХ. Погрешно је, каже, предлагати резолуцију о геноциду само за подручје Јасеновца.

Како ми данас можемо говорити да рецимо преко 12.000 жртава у бихаћким Гаравицама није гоноцид? Како можемо рећи да хиљаду српских жена и дјеце које је у прољеће '42. годие пловило Дрином заклано, да то није геноцид? - додала је Мастиловић.

Русија је увијек била заштитник уставне БиХ и Дејтонског споразума, навели су учесници форума. Док се званична Москва бори за једнака права уставотворних народа, поједини фактори са сједиштем у Сарајеву чине све да би такву БиХ срушили, каже стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

- Ми смо свједоци да је од Дејтонског споразума до данас, разним потезима међународне заједнице, разним активностима политичког Сарајева, без обзира да ли они били црвени или зелени, СДП, грађански или исламистички СДА, увијек смо видјели разне иницијативе које су директно доводили у питање Дејтонски споразум - истакао је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Поред добре сарадње у области политике и економије, Српска и Русија продубљују сарадњу и у науци и образовању.

- Ми просто подржавамо све активности и све дјелатности које повезују два народа, двије културе, наше државе и све што је залог за будућност - напомиње директор Центра руског географског друштва у Србији Мирољуб Милинчић.

Манифестација "Дани Русије у Републици Српској" прилика је да се покаже јединство два народа, али и укаже на кршење међународног права, које се чини на штету Срба и Руса.