latinica  ћирилица
19/05/2024 |  22:01 ⇒ 20/05/2024 | 06:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Бројне државе нуде помоћ Ирану у проналажењу хеликоптера предсједника Раисија

Бројне државе изразиле су спремност да пруже помоћ Техерану у напорима да се пронађе хеликоптер који је доживео несрећу, а у коме се налазио председник Ирана Ебрахим Раиси и други званичници.
Ирански хеликоптер (фото: EPA-EFE/ALI HAMED / IRNA NEWS AGENCY HANDOUT) -
Ирански хеликоптер (фото: EPA-EFE/ALI HAMED / IRNA NEWS AGENCY HANDOUT)

Русија је спремна да пружи сву неопходну помоћ у потрази за несталим хеликоптером и истрази о разлозима инцидента, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, пренео је Ројтерс.

Уједињени Арапски Емирати наводе да стоје уз Иран и спремни су да пруже подршку у напорима да се пронађе хеликоптер са председником Ирана, који се данас срушио, саопштило је Министарство спољних послова УАЕ.

Краљевина Саудијска Арабија потврђује да стоји уз Исламску Републику Иран у овим тешким околностима и спремна је да пружи сваку помоћ која је потребна иранским службама, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Портпарол катарског Министарства спољних послова навео је у саопштењу да Катар изражава дубоку забринутост у вези са тешким инцидентом при слетању хеликоптера иранског председника и потврђује спремност да пружи све облике подршке у потрази за хеликоптером председника Ирана.

Ирачка влада је у саопштењу навела да је наложила свом министарству унутрашњих послова, Црвеном полумјесецу и другим релевантним органима да понуде помоћ сусједном Ирану у мисији потраге.

Европска комисија активирала је, на захтев Ирана, услугу сателитског мапирања како би помогла у потрази за хеликоптером иранског председника Ебрахима Раисија и његове пратње који је доживио несрећу, рекао је европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчић.
Ленарчич је саопштио са да је Коперникус ЕМС активирао своју "услугу мапирања брзог реаговања везано за несрећу хеликоптера".

Баку је спреман да пружи сву могућу подршку Ирану у вези са несрећом хеликоптера у којој се налазио председник Ирана Ибрахим Раиси, саопштио је председник Азербејџана Илхам Алијев.

- Данас, након пријатељског опроштаја са предсједником Исламске Републике Иран Ибрахимом Раисијем, озбиљно смо забринути због вести да је хеликоптер са високом делегацијом имао принудно слетање у Иран - навео је Алијев на друштвеној мрежи.

- Помно пратимо извештаје о могућем тешком слетању хеликоптера у Ирану са иранским предсједником и министром спољних послова - навео је портпарол Стејт департмента у саопштењу, док је портпаролка предсједника САД Џозефа Бајдена Карин Жан Пјер рекла новинарима да је амерички предсједник обавјештен о ситуацији не прецизирајући детаље.

Сви ирански државни ресурси укључени су у потрагу за несталим хеликоптером коју отежавају лоши временски услови.