latinica  ћирилица
20/05/2024 |  10:32 | Аутор: СРНА

Пуповац: Домовински покрет - пријетња демократији

Домовински покрет Ивана Пенаве, који је ушао у хрватску Владу, представља стварну пријетњу демократији због свог радикалног национализма и антисрпског става, изјавио је лидер Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Он је упозорио да Домовински покрет жели да угрози сва права која су различите групације остваривале, укључујући жене, мигранте и антифашисте.

Пуповац је навео да је положај Срба у Хрватској већ погоршан, те истакао да то хоће ли бити додатно угрожен првенствено зависи од наредних потеза хрватског премијера Андреја Пленковића.

- Тај положај је већ погоршан, јер је вођена антисрпска кампања током избора, а погоршан је и чињеницом што је остварен захтјев за сегрегацију СДСС-а у хрватском политичком животу - рекао је Пуповац.

Указао је да из врха ЕУ, осим на нивоу амбасадора неких земаља, нема реаговања на формирање владе у Хрватској због искључења српске мањинске странке из политичког живота у Хрватској.

Пуповац је навео да је предуго у политици да би био разочаран у дугогодишњег партнера - ХДЗ, који је формирао владајућу већину са Домовинским покретом.

- Рано смо видјели у којем смјеру се развија политички живот у Хрватској и чинили смо све да до овога не дође. А дошло је, не само због ХДЗ-а, него због чињенице што су се сви трудили око Домовинског покрета као "повољне и потребне удаваче"- рекао је Пуповац.

Упитан какво је расположење међу члановима СДСС-а и да ли има захтјева за смјену вођства странке, Пуповац каже да нема жеље за промјеном вођства, али да има жеље за повећањем активности странке.

- Има жеље да се странка оснажи и да припадницима српског народа смањи бригу и страхове који постоје након кампање Домовинског покрета и њиховог уласка у Владу - рекао је Пуповац.

Хрватски сабор изгласао је 17. маја нову Владу коју ће водити актуелни премијер Андреј Пленковић /ХДЗ/ у којој нема представника Срба.