latinica  ћирилица
20/05/2024 |  16:14 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Зворник: Отворена изложба посвећена Mилеви Mарић Aјнштајн

У крипти Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зворнику отворена је данас изложба са 27 банера која је посвећена српском научнику Милеви Марић Ајнштајн.
Изложба у Зворнику - Фото: СРНА
Изложба у ЗворникуФото: СРНА

Аутор изложбе Жива Макрин из Бијељине рекао је да је Милева Марић, удато Ајнштајн, неправедно запостављена и недовољно се о њој говори.

- Овом изложбом покушали смо да представимо живот Милеве Марић од њеног рођења 1875. године у Тителу у Србији, до студија на циришком Политехникуму, као и њеном доприносу науци - рекао је Макрин.

Он је нагласио да је, према одређеним мишљењима, Милевин допринос науци огроман, па се чак сматра да је она доказала теорију релативитета, а не Алберт Анштајн, који је од ње преузео радове.

- У вријеме када су Милева и Алберт живјели заједно, није било уобичајено да жене буду истицане за своје достигнуће у науци, те је тако Ајнштајн покупио све похвале и заслуге за бројне теорије за које је Милева заслужна - рекао је Макрин.

Шеф Кабинета градоначелника Зворника Драгана Милошевић рекла је да је изложба организована у оквиру програма обиљежавања Дана града и биће отворена за посјетиоце наредних пет дана.

- Милева Марић као Српкиња, жена и научник постигла много у свијету науке, али, нажалост, за тај допринос није адекватно награђена - рекла је Милошевићева и додала да се у Србији и Републици Српској у посљедње вријеме ради на томе да се открије пуна истина о Милеви и њеном научном путу.

Протојереј ставрофор Милош Зекановић, старјешина Саборног храма и архијерејски намјесник зворнички, рекао је да је крипта Саборног храма отворена за све културне и едукативне садржаје који доприносе да се научи више о свијету у коме живимо.