latinica  ћирилица
20/05/2024 |  16:16 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Подршка промоцији потенцијала Српске из Уједињених Арапских Емирата

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске разговарала је данас са организаторима највећег свјетског инвестиционог догађаја из Абу Дабија о наставку активне промоције потенцијала Републике Српске на овој платформи – и међу компанијама из Уједињених Арапских Емирата, али и код других заинтересованих свјетских улагача.
Делегација ИРБ-а са представницима УАЕ - Фото: Уступљена фотографија
Делегација ИРБ-а са представницима УАЕФото: Уступљена фотографија

Састанку, који је одржан у онлајн-формату, присуствовали су в.д. директора ИРБ Српске Дражен Врховац, те Валид Фаргал, генерални директор АИМ платформе и Кинга Крзимовска, регионални менаџер АИМ за Европу. У делегацији ИРБРС која је разговарала били су и в.д. извршног директора за управљање портфељом Златко Поповић, в.д. извршног директора за правне послове и међународну сарадњу Иван Видовић и директор Сектора за промоцију страних инвестиција Зоран Талић.

Састанак је одржан на иницијативу АИМ, након што је делегација ИРБРС присуствовала Годишњем инвестиционом састанку у Абу Дабију (Annual Investment Meeting – AIM) у првој половини маја. Годишњи инвестициони састанак (АИМ) је инвестициона платформа која има за циљ да помогне земљама у развоју да привуку страна директна улагања.

Током данашњег сусрета договорено је да представници АИМ путем своје највеће свјетске плафторме за инвестирање прошире мрежу информисања о пројектима Републике Српске и позову кредибилне међународне компаније да улажу у Републику Српску.

Договорен је наставак сарадње ИРБРС и АИМ у вези са учешћем ИРБРС на наредном инвестиционом састанку. Такође, представници АИМ потврдили су активно учешће на нашој Четвртој инвестиционој конференцији ИНВЕСТ СРПСКА и Другом ИНВЕСТ ФОРУМУ, великом обједињеном догађају у организацији ИРБРС, уз подршку предсједника Републике Српске и Владе Републике Српске, који ће бити одржан средином новембра на Јахорини.

АИМ је водећа свјетска инвестициона платформа за креирање пословних идеја широм свијета. Први Годишњи инвестициони састанак одржан је 2011. године. У међувремену је израстао у догађај на којем учествују представници 174 земље, са више од 20.000 учесника и који окупља иноваторе и лидере глобалне економије.