latinica  ћирилица
20/05/2024 |  18:54 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Свјетски дан пчела - зашто је важно подизање свијести о њиховом значају у људској исхрани? (ВИДЕО)

На Свјетски дан пчела, који се обиљежава данас, упозорење - смањује се број пчелињих заједница и зато је важно подизање свијести о њиховом значају. Чак трећина људске хране зависи од њиховог опрашивања.
Пчеларство (Фото: TANJUG/ GVOZDEN NIKOLIĆ/ bg) -
Пчеларство (Фото: TANJUG/ GVOZDEN NIKOLIĆ/ bg)

Опрашивачи који доприносе сигурности хране, одрживој пољопривреди и очувању биолошке разноликости, све су угроженији, како због климатских промјена - киша у вријеме цвјетања медоносних култура или захлађења, тако и због напасника који раније нису постојали – првенствено варое и неконтролисаног кориштења пестицида у пољопривреди.

Мирко Јанковић, пчелар из Модриче, истиче да хладне ноћи и топли дани нису повољни за биљке јер тада не меде.

- Уопштено гледајући, данас је пчеларство постало ризично, али ми који то волимо не одустајемо од тога - истиче Јанковић.

Као никад прије, важно је освијестити се колико су нам за живот важне ове радилице без којих свијет не би изгледао исто.

- Јако битно, не само за нас пчеларе, него и за воћаре, повртаре и све оне који се баве производњом хране да подигнемо свијест о значају пчела, јер знамо да је медоносна пчела прије свега полинатор и да је квалитет производа и количина коју она опраши много већа - рекао је предсједник Удружења пчелара "Леотар" из Требиња Обрад Нинковић.

Иако ни у пчеларству није све "мед и млијеко" и има горких година, пчеларство је хоби и посао у који се човјек заљуби и постане му опсесија.

- Иначе сам рудар по занимању, али када бих се поново родио никад се не бих бавио другим послом осим пчеларством - каже Марко Томић, предсједник Удружења "Матица" из Милића.

Да су све већа улагања у пчеларство потврђује податак да је за подстицај за капиталне инвестиције у 2022. исплаћено око 59.000 марка за 20 пчелара, а у прошлој скоро 211.000 за дупло већи број корисника.

Пчелари са најмање 30 кошница имају и подстицаје до 12 марака по пчелињем друштву.

На свијету постоји 20.000 различитих врста пчела. Будимо одговорни и не дозволимо да нашим немаром скратимо живот инсектима од којих нам зависи сваки трећи залогај хране коју једемо, дарују нам здраве производе,користимо њихове благодети и у апи коморама, а опрашују и биљке које се користе у исхрани стоке.