latinica  ћирилица
20/05/2024 |  19:07 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Окончање стечајног поступка у рибњаку Саничани код Приједора крајем јуна? (ВИДЕО)

Вријеме је да се што прије оконча стечајни поступак у приједорском рибњаку Саничани и заврши агонија, став је радника овог предузећа. Плате, кажу, нису примили пет мјесеци. Доприноси им нису уплаћени годинама. Стечајног управника Мирка Марчету оптужују за одуговлачење процеса и за нелегалну продају дрвне сјечке из рибњачког комплекса. Марчета тврди да све ради према закону.
Рибњак Саничани - Фото: РТРС
Рибњак СаничаниФото: РТРС

Због стечаја који траје већ три године, комплекс рибњака Саничани у катастрофалном је стању, поручују радници овог некадашњег гиганта. Тренутно их је запослено пет. Кажу да од почетка ове године раде без икаквих примања. Три године нису им уплаћени ни доприноси.

Један од радника, истичу, морао је напустити посао због болести јер нема здравствено осигурање.

Радници очекују што скорији завршетак стечајног поступка и долазак новог власника који би, надају се, ријешио њихове вишегодишње проблеме.

Недавно је, кажу, почело дјелимично уређивање ободних канала и крчење растиња у комплексу рибњака. Међутим, тврде да се дрвна сјечка, која се на тај начин производи, продаје нелегално. За све оптужују стечајног управника Мирка Марчету.

Радник Љубан Врањеш, који је и члан комисије за вагање поменуте сјечке, истиче да је она извезена из комплекса прије три дана, а да их нико није обавијестио ни ко треба да је важе ни гдје се сјећка вози.

Ненад Гвозден, мјештанин Саничана и одборник у Скупштини града Приједора, истиче да је у питању криминал стечајног управника.

- Овдје улазе машине да сијеку сјечку, рибњак има своју колску вагу, али управник не дозвољава да се сјечка важе у Рибњаку Саничани, него се она вози у Козарску Дубицу - тврди Гвозден.

Управник Марчета каже да све ради по прописима. Истиче да је донесена одлука о продаји 10 хиљада тона био масе, и 300 кубика огревног дрвета. То би, каже, донијело приход од 156 хиљада марака којим би првенствено требало да буду измирена дуговања према радницима. Истиче да се и вагање врши регуларно.

Скоријем завршетку стечајног поступка у Саничанима надају се и у приједорској Градској управи. Кажу да рибњак постаје легло дивљих животиња које уништавају усјеве, а као водозаштитни објекат који се не одржава, и чији насипи су у катастрофалном стању, постаје све већи проблем за град.

Скупштина о којој ће бити донесена коначна одлука о продаји Рибњака Саничани требало би да буде одржана крајем јуна, након чега ће бити заказана и лицитација. Највећи рибњак у Српској биће продат као правно лице. Није тајна да је најозбиљнији кандидат за његову куповину Влада Српске, која би га уступила граду Приједору на управљање.