latinica  ћирилица
20/05/2024 |  19:13 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Странке владајуће коалиције одлучују о изласку на изборе; Додик: Недолазак опозиције - кукавички чин (ВИДЕО)

Још није познато да ли ће, и по којем Изборном закону, владајућа коалиција у Републици Српској изаћи на локалне изборе. О томе би требало да одлуче сутра. Данашњи састанак, на који су позване све парламентарне и ванпарламентарне странке није изњедрио договор, јер се представници опозиције нису одазвали позиву. Они су још раније поручили да ће на изборе изаћи по наметнутом закону Кристијана Шмита.
Састанак у Народној скупштини Српске - Фото: РТРС
Састанак у Народној скупштини СрпскеФото: РТРС

Ни након данашњег састанка није познато хоће ли и по чијем закону странке владајуће коалиције изаћи на предстојеће изборе. Жељени консензус по том питању пао је у воду изостанком представника опозиције.

Ако се пита предсједник највеће партије у Српској, на изборе по Шмитовом наметнутом закону не треба ићи.

Ипак, коначну одлуку донијеће сутра када ће се одржати састанак владајуће коалиције.

- Као предсједник Републике али и СНСД залажем се за то да се не изађе на изборе под условом да то буде консензус свих политичких фактора и на тај начин извршимо бојкот према ономе што јесте самовољно понашање господина Шмита - нагласио је Додик.

Намјера владајуће коалиције била је да се постигне консензус о одлагању избора све док на снагу не ступи Изборни закон Српске по којем би се одржали избори.

- Сматрамо да наше колеге које се данас нису одазвале, да су од почетка радиле са Кристијаном Шмитом и појединим амбасадорима и да желе да користе ресусре ЦИК-а како би мијењали вољу народа и како би покушали да оспоравају резултате оних који имају подршку народа - истакао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Одлука опозиције да учествује на изборима по Шмитовом наметнутом закону јасно показује на чију страну су се сврстали, каже Додик.

- Ако Република Српска нема суверенитет над провођењем избора онда се њена демократска снага битно умањује. Зато Миличевић, Бореновић, Тривић и Вукановић нису опозиција нама у власти него су опозиција Републици Српској - поручио је Додик.

Договор владајуће коалиције поштоваће и ванпарламентране странке из Српске.

Њихови представнци поручили су да је потребно донијети Изборни закон Републике Српске, јер се ЦИК-у не може вјеровати.

- За сљедеће изборе треба републичка изборна комисија по Изборном закону Републике Српске да спроведе и локалне и изборе за предсједника и НСРС. Ми ћемо чекати одлуку владајуће коалиције - рекао је Драган Ђурђевић, Српска радикална странка др Војислав Шешић.

Након одбијања да учествују на данашњем састанку, огласили су се представници СДС и ПДП. Владајућу коалицију позивају да донесе закон по којем ће се одржати избори, јер како кажу, за то имају све услове.